• Mulți dintre colegii lui Horne și dintre cei pe care i-a influențat s-au adunat la fostul Mansfield Theatre.
  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horne a refuzat să cânte pentru publicul segregat.
  • Horne a mărșăluit în Washington, D.C., în 1963 și a cântat în toată America pentru Consiliul Național pentru Femeile Negre.

În calitate de actriță, cântăreață și activistă pentru drepturile civile din secolul XX, Lena Horne a spulberat plafoanele de sticlă pentru a-și câștiga existența. Acum, ea este prima femeie de culoare din istoria americană care are un teatru de pe Broadway numit în onoarea sa, potrivit CBS News.

Nu mi-am dat seama cât de emoționant va fi, iar acum plâng”, a declarat nepoata ei, Jenny Lumet, pentru People. Bunica mea este o fată din Bed-Stuy, iar noi suntem o familie din New York. Așa că faptul că a fost mereu în New York, în cartierul teatrelor, înseamnă totul.”

Mulți dintre colegii lui Horne și dintre cei pe care i-a influențat s-au adunat la fostul Mansfield Theatre (care a fost redenumit Brooks Atkinson Theatre în 1960), care acum îi poartă numele, pentru ceremonie, inclusiv primarul New Yorkului, Eric Adams, guvernatorul Kathy Hochul – care a numit-o pe Horne un agent neînfricat al schimbării” – și actrița Vanessa Williams.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Oricât de superbă ar fi fost, a fost o femeie de culoare”, a spus Williams, potrivit CBS News. A avut încă parte de circumstanțe discriminatorii, iar rolurile nu i-au fost oferite. Eram la un eveniment, iar ea era acolo, și îmi amintesc că am izbucnit în lacrimi pentru că a însemnat atât de mult pentru mine.”

Născută în Brooklyn în 1917, Horne a început să cânte la renumitul Cotton Club din Harlem la vârsta de 16 ani, potrivit PBS. Debutul ei pe Broadway în anul următor în Dance With Your Gods” a dus-o la Hollywood – unde a semnat un contract pe șapte ani cu MGM în 1942. Williams a spus că activismul lui Horne a ieșit din experiențele ei de viață”. Horne a învățat despre istoria negrilor americani și a devenit mai inteligentă din punct de vedere politic în timp ce lucra la Café Society în 1941.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horne a refuzat să cânte pentru publicul segregat, potrivit CBS News. În anii 1950, a fost trecută pe lista neagră ca presupusă simpatizantă comunistă. Dosarul ei de la FBI a fost activ până la mijlocul anilor 1970.

Horne a mărșăluit în Washington, D.C., în 1963 și a cântat în toată America pentru Consiliul Național pentru Femeile Negre. A câștigat premii Grammy, Emmy și Tony, precum și un premiu NAACP Image Award, înainte de a muri de insuficiență cardiacă la 92 de ani, în 2010.