• Anul acesta a avut loc a 95-a ceremonie din istoria Academiei de Arte și Cinematografice.
  • Everything Everywhere All At Once câștigă marele premiu
  • Brendan Frazer câştigă premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „The Whale”.

UPDATE ORA 09.30

Jamie Lee Curtis a câștigat primul său Oscar la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar”, pentru rolul de perceptor de taxe din Everything Everywhere at Once”.

Actrița a urcat pe scenă, fiind aplaudată în picioare de colegii ei. Opriți-vă, am 45 de secunde și am promis că mă voi descurca bine, pentru că sunt o fată bună”, a spus ea la începutul discursului, înainte de a continua să împartă premiul cu echipa filmului: Știu că pare că sunt singură aici sus, dar nu sunt, sunt sute de oameni”. Ea s-a referit la ei, precum și la Dream team”, insistând că am câștigat un Oscar”, înainte de a dedica premiul familiei sale.

UPDATE ORA 08.00

Ke Huy Quan de la Everything Everywhere All at Once a izbucnit în lacrimi când a câștigat Oscarul

Everything Everywhere All at Once a primit în această seară primul său Oscar, datorită lui Ke Huy Quan. Vedeta a plâns pe scenă în timp ce a ținut un discurs emoționant în fața publicului plin de vedete – spunându-le telespectatorilor care se uită acasă să își păstreze visele vii.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Quan le-a adus un omagiu mamei și fratelui său în momentul în care a acceptat premiul, menționând că drumul său a început pe o barcă înainte de a trăi visul american. Banshees of Inisherin a avut două nominalizări la categoria actor în rol secundar, datorită faptului că Barry Keoghan și Brendan Gleeson au primit amândoi o nominalizare, restul nominalizaților fiind Brian Tyee Henry și Judd Hirsch.

Dar premiul i-a revenit în această seară lui Quan, care i-a făcut pe cei care se uitau acasă să plângă în hohote în timp ce a ținut un discurs emoționant și emoționant.

Lista câștigătorilor

Everything Everywhere All At Once câștigă marele premiu

Este al șaptelea premiu și cel mai important pentru filmul ce a dominat seara.

MICHELLE YEOH  câştigă premiul pentru cea mai bună actriţă

Michelle Yeoh a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din filmul Everything Everywhere All At Once. 

Acceptându-şi premiul, ea a spus că „acesta este farul speranţei” şi a trasmis femeilor din întreaga lume: „nu lăsaţi niciodată pe cineva să vă spună că aţi trecut de prima tinereţe”. 

„Trebuie să dedic acest premiu mamei mele, tuturor mamelor din lume, pentru că ele sunt super eroinele”, adaugă ea. 

Mama ei, în vârstă de 84 de ani, locuieşte în Malaezia, unde Yeoh spune că îşi va duce premiul acasă.

BRENDAN FRASER câştigă premiul pentru cel mai bun actor

Brendan Frazer câştigă premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din „The Whale”.

Apărut pe scenă cu lacrimi în ochi, bărbatul de 54 de ani a mulţumit echipei filmului şi familiei sale.

„Sunt atât de recunoscător”, a spus el

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT câștigă premiul pentru cea mai bună cinematografie

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT câștigă premiul pentru cel mai bun lungmetraj internațional

NAVALNY CÂŞTIGĂ PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR

Soţia lui Alexi Navalny a luat cuvântul pentru a-i spune soţului ei încarcerat să rămână puternic.

KE HUY QUAN IA PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR

Ke Huy Quan ia premiul pentru rolul său din „Everything Everywhere All at Once”

„Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără de refugiaţi”, a spus Quan. „Cumva, am ajuns aici, pe cea mai mare scenă de la Hollywood. Se spune că astfel de poveşti se întâmplă doar în filme. Nu-mi vine să cred că mi se întâmplă mie. Acesta – ACESTA – este visul american”.

JAMIE LEE CURTIS IA PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR

Jamie Lee Curtis câştigă premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru performanţa sa din Everything Everywhere All at Once.

„Mama şi tatăl meu au fost amândoi nominalizaţi la Oscaruri la categorii diferite – eu tocmai am câştigat un Oscar!”, a spus ea.

CEL MAI BUN FILM DE ANIMAŢIE

Filmul de animaţie „Guillermo del Toro’s Pinocchio”.

„Vă rugăm să ne ajutaţi să menţinem animaţia în discuţie.”, a spus regizorul Guillermo del Toro la primirea premiului

  • Daniel Kwan și Daniel Scheinert câștigă premiul pentru cel mai bun regizor pentru filmul Everything Everywhere All at Once 
  • Everything Everywhere All at Once câștigă premiul pentru cel mai bun scenariu original
  • An Irish Goodbye câștigă premiul pentru cel mai bun scurtmetraj live action
  • The Whale câștigă cel mai bun machiaj și hairstyling
  • Black Panther: Wakanda Forever câștigă cel mai bun design de costume
  • Avatar: Drumul apei câștigă premiul pentru cele mai bune efecte vizuale
  • All Quiet on the Western Front câștigă premiul pentru cel mai bun lungmetraj internațional
  • The Elephant Whisperers câștigă premiul pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj
  • The Boy, the Mole, the Fox and the Horse câștigă cel mai bun scurtmetraj de animație
  • All Quiet on the Western Front câștigă premiul pentru cel mai bun production design
  • All Quiet on the Western Front câștigă premiul pentru cea mai bună coloană sonoră originală
  • Women Talking câștigă premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat
  • Naatu Naatu a fost desemnată cea mai bună melodie originală
  • Everything Everywhere All At Onces a câștigat premiul pentru cel mai bun montaj de film

Argentina țintește aurul la Oscar cu arma sa secretă – Ricardo Darin

Dintre cele cinci filme nominalizate la categoria ,,Cel mai bun lungmetraj internațional” , doar unul provine din afara Europei: drama istorică Argentina, 1985.

Filmul prezintă povestea unui proces real împotriva unor membri ai regimului militar argentinian acuzați de torturarea și uciderea unor disidenți care nu au mai fost văzuți niciodată.

În fruntea distribuției se află o figură familiară pentru cinefilii din America Latină: Ricardo Darin. Darin nu numai că a respins apelul sirenelor de la Hollywood, rămânând celebru pentru filmele în limba spaniolă, dar a contribuit și la obținerea ultimului Oscar argentinian pentru un lungmetraj internațional, cu filmul The Secret in Their Eyes din 2009.


Cea mai bună actriță în lumina reflectoarelor: Cate Blanchett de la Tar

Tar nu ar exista fără actrița australiană Cate Blanchett, care a câștigat un Oscar pentru filmul The Aviator din 2004.

Rolul maestrului de muzică clasică Lydia Tar a fost scris special pentru Blanchett, iar actrița a lucrat cu dirijori din viața reală pentru a învăța exact cum să interpreteze muzica prin mișcare.

,,Încă procesez experiența, nu numai pentru că a vorbit despre multe lucruri la care mă gândeam, dar mă simt atât de extinsă prin faptul că am fost în orbita [regizorului Todd Field]” , a declarat Blanchett. ,,A fost un proces foarte, foarte fluid, periculos, viu, realizarea filmului. „

Care sunt diferitele categorii?

Premiile sunt acordate în 23 de categorii, inclusiv montaj, regie, cinematografie, actorie, muzică, design de costume, machiaj și coafură.

Cel mai bun film tinde să fie cel mai așteptat premiu. În acest an, 10 filme concurează pentru una dintre cele mai prestigioase distincții din cinematografie.

CODA a câștigat premiul pentru cel mai bun film în 2022, iar filme precum Parasite, Moonlight și The Shape of Water au revendicat premiul în ultimii ani.


Cel mai bun actor concurent: Colin Farrell din Banshees of Inisherin (The Banshees of Inisherin)

Filmul tragi-comic al lui Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin, a fost o ocazie pentru regizor de a se reîntâlni cu doi actori cu care crease o legătură profundă în urmă cu 14 ani: Colin Farrell și Brendan Gleeson din In Bruges.

Plasat pe o mică insulă irlandeză în 1923, noul film al celor trei spune povestea sfârșitului unei prietenii. Personajul muzicianului Colm, interpretat de Gleeson, s-a săturat de fermierul Padraic, cu inima blândă, interpretat de Farrell. Dar această respingere îi stârnește lui Padraic o nouă furie, o transformare care i-a adus lui Farrell prima sa nominalizare la Oscar.

,,Are o inocență în care nu poate înțelege de ce prietenul său de atâția ani l-a lăsat pe dinafară”, a spus Farrell despre personajul său anul trecut la Festivalul de Film de la Veneția, unde a câștigat premiul pentru cel mai bun actor. ,,Îl zguduie până în măduva oaselor” .


Cine se află în fruntea cursei pentru cele mai mari onoruri actoricești?

Michelle Yeoh din ,,Everything Everywhere All at Once” ar putea avea un ușor avantaj în fața lui Cate Blanchett din ,,Tár” pentru cea mai bună actriță.

Cel mai bun actor este însă mai greu de spus, cu Brendan Fraser din The Whale și Elvis al lui Austin Butler în competiție.

La categoria actriță în rol secundar, Angela Bassett în Black Panther: Wakanda Forever este favorită, deși victoria lui Jamie Lee Curtis la Screen Actors Guild Awards ar putea anunța o răsturnare de situație.

Iar Ke Huy Quan, din Everything Everywhere, pare pregătit să își continue seria de victorii la categoria cel mai bun actor în rol secundar.


Care sunt filmele preferate în acest an?

Filmul SF indie de succes al lui Daniel Kwan și Daniel Scheinert, ,,Everything Everywhere All at Once” , se află în fruntea listei cu 11 nominalizări.

Pe urmele sale se află comedia neagră irlandeză The Banshees of Inisherin și filmul All Quiet on the Western Front din Primul Război Mondial de la Netflix, la egalitate cu nouă nominalizări fiecare.


O noapte de cinema – și muzică

Toate semnele indică o listă completă de spectacole muzicale, cu Rihanna cântând „Lift Me Up” din Black Panther: Wakanda Forever, iar Rahul Sipligunj și Kaala Bhairava interpretează melodia „Naatu Naatu Naatu” a lui Chandrabose și MM Keeravaani din filmul RRR.

Producătorii emisiunii au anunțat, de asemenea, că cântărețul și compozitorul Lenny Kravitz va susține o reprezentație în cadrul tributului ,,In Memoriam” .


Cel mai bun actor concurent: Bill Nighy de la Living

În filmul Living, Bill Nighy joacă rolul unui funcționar public britanic care primește un diagnostic de boală terminală în Londra anului 1953.

Filmul – o adaptare a clasicului Akira Kurosawa Ikiru – i-a oferit lui Nighy șansa de a reflecta asupra evenimentelor contemporane, în timp ce întreaga lume se confrunta cu viețile pierdute din cauza pandemiei COVID.

,,Am fost foarte mișcat de el când îl făceam, de faptul că îl făceam, că ne întorceam și că era primul lucru pe care îl făceam de la pandemie” , a declarat Nighy pentru Associated Press. ,,Pandemia ne-a forțat să ne uităm la prioritățile din viața noastră și toate astea, iar acest film discută despre cum să profităm la maximum de fiecare zi. Așa că presupun că din acest punct de vedere a fost oportun” .

Pre-înregistrarea premiilor? Nu în acest an

Anul trecut, premiile pentru opt categorii de Oscar – inclusiv coafură și machiaj și montaj – au fost înregistrate în prealabil pentru a reduce timpul de desfășurare a ceremoniei.

Însă acest lucru a stârnit o revoltă în rândul membrilor Academiei, care au considerat această măsură ca fiind o jignire. Ca răspuns, Academia s-a angajat să anunțe toți câștigătorii în direct în cadrul emisiunii de astăzi.


Cea mai bună actriță în lumina reflectoarelor: Michelle Williams de la Fabelmans

Momentul crucial al filmului The Fabelmans – alertă de spoiler – are loc atunci când Mitzi Fabelman, o versiune fictivă a mamei regizorului Steven Spielberg, își părăsește soțul pentru cea mai bună prietenă a acestuia, cu rea-credință.

Dar, dându-i viață lui Mitzi, Michelle Williams, nominalizată de cinci ori la Oscar, a ajuns să înțeleagă scena nu ca pe un impuls romantic, ci mai degrabă ca pe o decizie de viață sau de moarte. Mitzi își sacrificase deja visul de a fi pianistă de concert pentru a fi o gospodină – un fel de moarte artistică, susține Williams.

,,Rămân în această căsnicie sau îmi permit să merg acolo unde mă duce inima?” . explică Williams despre starea mentală a personajului ei. ,,Ea știe că nu poate muri din nou. Nu va mai rămâne nimic din ea” .


Ce ar putea merge prost? Echipa lui Oscar se pregătește de orice după palma lui Will Smith

Organizatorii celei de-a 95-a ediții a Premiilor Oscar se pregătesc pentru orice neprevăzut, după ce infama palmă dată de Will Smith lui Chris Rock a convulsionat ceremonia de anul trecut.

Pentru prima dată, Academia de Arte și Științe Cinematografice a creat o echipă de criză pentru a reacționa în caz de incidente.

,,Sperăm că vom fi pregătiți pentru orice” , a declarat directorul executiv al Academiei, Bill Kramer, pentru revista Time. ,,Din cauza anului trecut, ne-am deschis mintea la multe lucruri care se pot întâmpla la Oscaruri”.

Academia a fost aspru criticată pentru că i-a permis lui Smith să rămână în public și să accepte trofeul pentru cel mai bun actor, după ce l-a atacat pe Rock pe scenă din cauza unei glume despre soția lui Smith, Jada Pinkett Smith.


Filmul tău preferat nu este nominalizat? Dă vina pe lobby

Filmele obțin adesea nominalizări la Oscar datorită puterii companiilor de producție din spatele lor, explică Tania Bhattacharya, analist la Al Jazeera. Studiourile pot cheltui milioane de euro pentru campaniile pentru Oscar.

,,Faptul că orice film și distribuția sa au nevoie de luni de zile de lobby și marketing pentru a ajunge măcar pe lista scurtă dovedește că nominalizările nu sunt întotdeauna legate de talente și povești de calitate superioară”, a declarat Bhattacharya.


Cel mai bun actor candidat: Paul Mescal de la Aftersun

Paul Mescal nu se aștepta să se împrietenească cu un copil de 11 ani pe platoul de filmare al filmului Aftersun. Dar asta s-a întâmplat cu colegul său de scenă Frankie Corio. Legătura lor de pe ecran i-a adus lui Mescal prima nominalizare la Oscar.

Mescal joacă rolul tatălui iubitor al personajului lui Corio în filmul profund personal al lui Charlotte Wells, care se petrece în timpul unei vacanțe în Turcia în anii 1990. Actorul irlandez a dezvăluit într-un interviu acordat Associated Press că el și Corio s-au întâlnit cu două săptămâni înainte de începerea filmărilor pentru a-și contura personajele.

Ne-am petrecut cele două săptămâni în care eu jucam, adică mă prefăceam că sunt tatăl ei” , a spus Mescal. Este una dintre cele mai frumoase experiențe profesionale pe care le-am avut. Chiar m-a surprins. M-am îndrăgostit de ea și o ador, iar ea este un actor fenomenal. „


Mai sunt Oscarurile relevante?

Relevanța premiilor Oscar a scăzut considerabil”, a declarat analistul Tania Bhattacharya de la Al Jazeera.

Cândva, poate că a fost tabu să vorbești împotriva prejudecăților în alegerea celui mai bun” film, actor, actriță etc., dar, de-a lungul anilor, oamenii au subliniat modul în care evenimentul este în esență alb, masculin și bătrân”, a adăugat ea.

Nu cred că Oscarurile mai glorifică în mod obiectiv «cel mai bun» în orice categorie” .


O ceremonie a Oscarurilor adaptată la social media

Premiile Oscar au pierdut telespectatori în ultimii ani, în special în rândul publicului tânăr. Producătorul executiv Glenn Weiss a declarat că echipa din această seară plănuiește să piperneze spectacolul cu momente care speră să se răspândească pe Twitter și TikTok.


Cea mai bună actriță în lumina reflectoarelor: Michelle Yeoh de la Everything Everywhere

După zeci de ani de activitate în cinematograful din Hong Kong și după ce a jucat în filme de mare succes precum Tomorrow Never Dies și Crouching Tiger, Hidden Dragon, Michelle Yeoh a devenit o regină a filmului.

Echipa de regizori the Daniels” a numit-o inițial pe eroina comediei lor de acțiune Everything Everywhere All at Once Michelle, ca un omagiu și o scrisoare de dragoste” pentru Yeoh. Dar când Yeoh însăși a intrat la bordul filmului, a cerut ca numele personajului să fie schimbat în Evelyn.

Personajul, a explicat Yeoh, merită o voce a ei. Ea este vocea acelor mame, mătuși, bunici pe lângă care treci în Chinatown sau în supermarket și cărora nu le arunci nici măcar o a doua privire” .


Producătorii premiilor Oscar au un singur scop: să vă distreze

Deschiderea celei de-a 95-a ediții a Premiilor Oscar va fi un ,,moment” , au promis producătorii show-ului.

Ei nu vor spune exact ce se pregătește, dar Glenn Weiss și Ricky Kirshner, producătorii executivi din acest an, sunt siguri că va atrage publicul.

Weiss și Kirshner sunt veterani ai televiziunii în direct. Au realizat Grammy, Tonys, Emmy, Super Bowl și chiar și o inaugurare prezidențială. Dar Oscarurile sunt o premieră pentru Kirshner.

,,Sunt doar câteva spectacole pe lista de spectacole pe care le am în vedere” , a spus Kirshner. ,,Trebuia să mă duc pentru spectacolul de premiere EGOT [Emmy, Grammy, Oscar și Tony Awards]” .