• Membrii familiilor prizonierilor israelieni deținuți în Gaza cer un acord de încetare a războiului.
  • E. Zangauker: Singura modalitate de a-i întoarce pe ostatici este încheierea războiului.
  • Zangauker a cerut, de asemenea, ca guvernul să ajungă la un acord cu Hamas.

UPDATE ORA 23:00 – Israelul a bombardat Rafah de peste 60 de ori în 48 de ore după ordinele CIJ

Armata israeliană a efectuat peste 60 de raiduri aeriene asupra lui Rafah în cele 48 de ore după ce Curtea Mondială a ordonat vineri oprirea operațiunilor militare în orașul Gaza de sud, potrivit unui monitor pentru drepturile omului.

Pe fondul unei invazii terestre israeliene a zonei, zeci de obuze de artilerie și focuri de armă constante au fost, de asemenea, îndreptate către palestinienii din Rafah în acea perioadă, potrivit Euro-Mediterranean Human Rights Monitor.

„Treisprezece palestinieni au fost uciși în cele 48 de ore după hotărârea Curții, inclusiv șase membri ai familiei Qishta, o mamă în vârstă și trei dintre copiii ei – două fete și un băiat – și un fiu adult și cei doi copii ai săi”, a declarat Geneva. organizația bazată a spus.

Recomandări

CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL
PLAJELE DIN SINGAPORE, ACOPERITE DE PETROL
PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL

Ei au fost uciși sâmbătă în Khirbet al-Adas, o zonă la nord de Rafah care nu a fost inclusă în ordinele de evacuare israeliene.

UPDATE ORA 22:00 – FM-ul Arabiei Saudite se întâlnește cu diplomați arabi pentru sprijinul Palestinei

Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite, s-a întâlnit astăzi cu miniștrii țărilor arabe în capitala Belgiei, Bruxelles, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

„Întâlnirea s-a discutat despre evoluția situației din Fâșia Gaza, eforturile depuse pentru a obține încetarea focului și introducerea ajutorului urgent pentru a preveni agravarea crizei umanitare”, se arată în comunicat.

Acesta a adăugat că un „plan de reformă” economică a fost prezentat de prim-ministrul și ministrul de externe al Palestinei, precum și de reprezentanții Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional.

UPDATE ORA 21:00 – Hezbollah revendică atacuri asupra unor poziții israeliene și confirmă moartea unor combatanți

Hezbollah afirmă că a folosit rachete și obuze de artilerie pentru a ținti cazarma Ramim a armatei israeliene de la granița cu Libanul.

Gruparea a revendicat 12 atacuri asupra pozițiilor israeliene până în prezent în cursul zilei de astăzi, altele incluzând un atac cu rachete Katiușa pentru a lovi cazarma Yiftah, rachete Falaq pentru a lovi o așezare din Kiryat Shmona și rachete pentru a lovi un sediu militar din nordul Israelului.

Hezbollah a confirmat că doi dintre luptătorii săi au fost uciși și a precizat că aceștia erau din Bint Jbeil, în sudul Libanului, dar nu a dezvăluit cum au murit. Gruparea armată libaneză a raportat cinci victime în ultimele 24 de ore.

UPDATE ORA 20:00 – Pacienții din spitalele din Gaza sunt în pericol pe fondul lipsei de combustibil

Se presupune că 200 de camioane, printre care patru camioane de combustibil, ar fi trebuit să ajungă astăzi.

Dar, până în prezent, nimic nu a sosit de la punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom) și nimic nu a intrat în Fâșia Gaza.

Am văzut câteva lansări aeriene astăzi în Khan Younis și știm că portul și-a reluat operațiunile, dar până acum nu s-a primit nimic de la Karem Abu Salem.

Potrivit oficialilor Spitalului Al-Aqsa, aceștia au declarat că nu au mai primit combustibil, iar ceea ce au este suficient doar pentru mâine. Sute de pacienți din Spitalul Al-Aqsa sunt în pericol de moarte.

În Fâșia Gaza mai sunt încă șapte spitale care încă mai funcționează și care, de asemenea, au mare nevoie de combustibil pentru a continua să funcționeze.

UPDATE ORA 19:00 – Armata israeliană susține că a ucis peste 30 de bărbați înarmați în Rafah

Atacurile militare israeliene ucid zilnic zeci de palestinieni în întreaga Fâșie Gaza, inclusiv în Rafah.

Cea mai recentă actualizare din partea armatei israeliene susține că soldații săi au ucis, de asemenea, peste 30 de luptători palestinieni în Rafah în ultimele zile, în timp ce își extind invazia terestră în zonă.

Aceasta a declarat că trupele Brigăzii Givati care operează în sudul orașului au localizat un depozit subteran de arme săptămâna trecută în timpul unui raid.

Judecătorii de la instanța supremă a Națiunilor Unite au ordonat Israelului să își oprească ofensiva din Rafah și să se retragă din enclavă în urmă cu două zile, într-un caz intentat de Africa de Sud care acuză Israelul de genocid, invocând „riscul imens” pentru populația palestiniană.

UPDATE ORA 18:00 – Nu mai mult de 100 de camioane cu ajutoare au trecut prin cheiul plutitor

Biroul de presă al guvernului din Gaza afirmă că criza de securitate alimentară se agravează în zonele centrale și sudice ale enclavei.

„Cantitatea de ajutor care a trecut prin digul maritim nu a depășit 100 de camioane”, a declarat acesta într-un comunicat, referindu-se la digul plutitor temporar înființat de SUA.

„Cerem retragerea [forțelor israeliene] de la punctul de trecere Rafah. Punctele de trecere terestre sunt cele mai fezabile și mai eficiente pentru a aduce ajutoare în Fâșia Gaza”.

UPDATE ORA 17:00 – Atacul cu rachete va fi văzut ca un eșec al armatei israeliene

Este o zonă incredibil de mare afectată de atacul cu rachete [Tel Aviv, Herzliya, Petah Tikva]. Acest lucru demonstrează că Hamas – după 228 de zile de război – are încă capacitatea de a ataca Israelul.

Când a venit prima rafală, nimeni [niciun locuitor din Tel Aviv] nu a crezut că a fost lansată de Hamas.

Toată lumea a crezut: „Bine, este Hezbollah care ne atacă din Liban”, deoarece au crezut că capacitatea Hamas a fost distrusă.

Aceasta va fi o problemă pentru armata israeliană și o problemă politică pentru premierul Benjamin Netanyahu, dar, mai important, va fi văzut ca un eșec al armatei israeliene.

Va avea un impact asupra negocierilor de încetare a focului, care se pare că vor începe din nou marți.

UPDATE ORA 16:00 – Mai multe despre atacul israelian cu dronă asupra organizației libaneze Aita al-Shaab

Cel puțin un civil a fost ucis și un altul a fost rănit în urma unui atac cu rachete asupra unei motociclete efectuat de o dronă israeliană în sudul Libanului, în Aita al-Shaab, potrivit agenției de presă libaneze NNA.

UPDATE ORA 15:00 – Mai multe de la secretarul general al organizației Medici fără Frontiere

Christopher Lockyear, secretarul general al organizației Medici fără Frontiere, afirmă că numărul camioanelor cu ajutoare care intră în Gaza s-a redus de la 7 octombrie, și chiar mai mult după închiderea de către Israel a punctului de trecere Rafah din 7 mai, dar a reiterat că distribuirea ajutoarelor presupune „mai mult decât simpla intrare a camioanelor în Fâșia Gaza”.

„Asistența umanitară este un sistem ecologic foarte complex de activități pe care trebuie să le legitimăm de-a lungul întregului lanț. Nu este vorba doar de trecerea frontierei, ci și de mutarea proviziilor în jurul frontierei, este vorba de a avea lucrători umanitari care să fie în siguranță, capabili să trateze oamenii, să distribuie alimente în siguranță și să poată avea ei înșiși un loc unde să trăiască”, a declarat el pentru Al Jazeera.

El a precizat că 900.000 de persoane au fost strămutate de când Israelul a lansat ofensiva terestră de la Rafah la începutul acestei luni.

UPDATE ORA 14:00 – Podurile Qassam spun că au atacat Tel Aviv, sirenele de avertizare sună

Armata israeliană a sunat sirenele în Tel Aviv, în centrul Israelului, avertizând asupra unor posibile rachete care ar putea să vină.

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat într-un comunicat pe Telegram că luptătorii săi au bombardat orașul israelian cu un baraj mare de rachete, în ceea ce a spus, „ca răspuns la masacrele sioniste împotriva civililor”.

Cincisprezece explozii au fost auzite în zona Tel Avivului, potrivit presei locale.

UPDATE ORA 13:00 – Hezbollah revendică un atac asupra unui post militar israelian

Mai multe alerte de raid aerian au răsunat în nordul Israelului duminică dimineața.

Hezbollah afirmă acum că a lovit sistemele tehnice aflate la postul militar [israelian] Al Abad, în sectorul central al frontierei dintre Liban și Israel.

În cursul zilei de astăzi, Agenția Națională de Știri oficială din Liban a raportat că o dronă israeliană a lovit o motocicletă, provocând victime în Naqoura, în sudul Libanului.

UPDATE ORA 12:00 – Un raid aerian israelian lovește o motocicletă în sudul Libanului

Agenția națională de știri oficială din Liban a declarat că atacul cu drone din Naqoura a lovit o motocicletă, provocând victime.

Israelul a efectuat atacuri regulate în interiorul Libanului de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, evocând răspunsul Hezbollah.

UPDATE ORA 11:00 – Brigăzile Qassam susțin că au distrus forțele israeliene în Jabalia

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că a „distrus un grup de forțe inamice care pătrundea în cartierul al-Qassaib” din tabăra de refugiați Jabalia cu focuri de mortier de calibru greu.

Armata israeliană își continuă operațiunea în Jabalia, în nordul Gaza, începută la începutul lunii, provocând deplasarea în masă a palestinienilor din această zonă către alte zone.

UPDATE ORA 10:30 – Aproximativ 200 de camioane cu ajutoare din Egipt vor intra astăzi în Gaza

Khaled Zayed, șeful Societății Semilunii Roșii egiptene din nordul Sinaiului, a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca 200 de camioane cu ajutoare să intre astăzi în Gaza prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom).

Situat la granița dintre Egipt, Israel și Gaza, Karem Abu Salem este unul dintre cele două puncte de trecere în sudul Gaza.

Celălalt este punctul de trecere Rafah, situat între Egipt și Gaza, care a fost închis de când forțele israeliene au preluat controlul asupra acestuia la 6 mai.

Vineri, Egiptul a fost de acord să permită ca ajutoarele umanitare furnizate de ONU să intre temporar în Gaza prin Karem Abu Salem până când vor fi instituite mecanisme legale pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah din partea palestiniană.

UPDATE ORA 09:42 – Camioanele cu ajutoare din Egipt intră în Gaza prin punctul de trecere Karem Abu Salem

Patru camioane cu ajutoare umanitare din Egipt au intrat în Gaza prin punctul de trecere Karem Abu Salem (Kerem Shalom), potrivit postului de televiziune egiptean Al-Qahera.

Punctul de trecere este situat la intersecția dintre Israel, Gaza și Egipt. Camioanele transportau combustibil, potrivit rețelei de televiziune.

UPDATE ORA 09:00 – Brigăzile Qassam afirmă că a atacat un tanc israelian în Jabalia

Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, a declarat că luptătorii săi au vizat un tanc Merkava 4 în Jabalia, în nordul Gaza.

Grupul a declarat pe Telegram că a folosit o rachetă Yassin-105 pentru a ataca tancul din cartierul Beit Lahiya.

Armata israeliană își continuă operațiunea din Jabalia, care a început la începutul lunii, provocând deplasarea în masă a palestinienilor de acolo către alte zone din nordul Gaza.

UPDATE ORA 08:40 – Avioane de vânătoare au lovit mai multe structuri militare ale Hezbollah în timpul nopții

Armata israeliană afirmă că loviturile au avut loc în zonele Khiam și Aita al-Shaab din sudul Libanului. Aceasta a precizat că forțele au lovit zonele Khiam, Houla Markaba și Kfar Kila din sudul Libanului.

Aceste afirmații au fost publicate ca parte a unei actualizări pe rețelele de socializare ale armatei israeliene, alături de videoclipuri cu atacurile raportate.

De la 8 octombrie, când Hezbollah a lansat atacuri asupra Israelului în semn de solidaritate cu poporul palestinian, gruparea armată libaneză și armata israeliană au schimbat în mod regulat focuri de armă peste graniță.

UPDATE ORA 08:00 – Forțele israeliene fac raiduri în Nablus, Betleem și alte orașe din Cisiordania

Forțele israeliene au arestat mai mulți palestinieni în cadrul unor raiduri în Cisiordania ocupată, inclusiv în Nablus, Betleem, Jenin și Yatta, la sud de Hebron. Forțele israeliene au efectuat, de asemenea, raiduri în orașul Husan din Betleem și în satul Madama, la sud de Nablus.

Cel puțin 8.680 de palestinieni au fost reținuți în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est din 7 octombrie, potrivit Comisiei pentru afaceri cu deținuți și foști deținuți și Societății palestiniene a prizonierilor.

Există 9.300 de prizonieri politici deținuți în închisorile israeliene și 3.424 de deținuți administrativi (reținuți fără acuzații sau proces), potrivit estimărilor Asociației pentru susținerea prizonierilor și drepturile omului Addameer, cu sediul la Ramallah.

UPDATE ORA 07:00 – Forțele israeliene atacă locuințe din Rafah, Nuseirat și Beit Lahiya

Agenția de știri Wafa raportează un nou atac la Rafah – de data aceasta asupra taberei Yabna din centrul orașului. Agenția a declarat că victimele atacului au ajuns la Spitalul Kuweit, dar nu a precizat câte persoane au fost ucise sau rănite.

După cum am relatat, un atac anterior în zona Khirbet al-Adas din Rafah a ucis cel puțin șase persoane, inclusiv un copil. În altă parte în Gaza, avioanele israeliene au bombardat, de asemenea, zone din tabăra centrală de refugiați Nuseirat, precum și în Beit Lahiya, potrivit Wafa.

Nu a fost raportat imediat niciun bilanț al victimelor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Membrii familiilor prizonierilor israelieni deținuți în Gaza spun că numai un acord de încetare a războiului îi poate aduce înapoi pe cei dragi lor, scrie Al Jazeera.

„Condițiile pentru un acord nu s-au schimbat, singura modalitate de a-i întoarce pe ostatici este încheierea războiului”, a declarat Einav Zangauker, al cărui fiu Matan este deținut în Gaza, la un miting la Tel Aviv.

Zangauker, un critic deschis al eșecului guvernului israelian de a aduce înapoi prizonierii, a cerut, de asemenea, ca guvernul să ajungă la un acord cu Hamas.