• Liderul opoziției belaruse, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut Statelor Unite să adopte sancțiuni împotriva guvernului din Belarus care să le reflecte pe cele impuse Moscovei.
  • Zelenski a declarat că există un risc ridicat ca negocierile de pace cu Moscova să se încheie, iar legislatorii americani s-au angajat să acționeze rapid cu privire la un plan de a trimite până la 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să continue să lupte împotriva asaltului Rusiei.
  • Președintele american Joe Biden și consilierii săi sunt încă în discuții despre cum să abordeze summitul din noiembrie al Grupului celor 20, ale cărui gazde au primit, vineri, confirmarea că președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să participe.

Ora 23:00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina a oferit Chinei posibilitatea să acționeze ca unul dintre garanții de securitate pentru a pune capăt războiului cu Rusia, potrivit fostului purtător de cuvânt al președintelui Ucrainei, Iuliia Mendel.

Ora 22:00

Un avion de recunoaștere rusesc a încălcat vineri pentru scurt timp spațiul aerian al Suediei, relatează AFP.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oficialii suedezi din domeniul apărării au anunțat încălcarea, în contextul în care țara ia în considerare aderarea la alianța NATO după invazia Rusiei în Ucraina.

Un avion rusesc cu elice AN-30 a încălcat vineri seara spațiul aerian suedez”, a declarat Ministerul suedez al Apărării într-un comunicat.

Autoritățile de apărare au urmărit incidentul și l-au fotografiat, urmărind avionul în timp ce zbura la est de Bornholm, o insulă daneză din Marea Baltică, înainte de a se îndrepta spre teritoriul suedez.

Este total inacceptabilă încălcarea spațiului aerian suedez. Această acțiune este neprofesionistă și, având în vedere situația generală de securitate, foarte nepotrivită. Suveranitatea suedeză trebuie să fie întotdeauna respectată”, a declarat ministrul apărării, Peter Hultqvist, la televiziunea publică SVT.

Ora 21:00

Actrița Angelina Jolie, care este și trimis special al Națiunilor Unite pentru refugiați, a vizitat un internat și o instituție medicală din orașul Lviv, situat în vestul Ucrainei, potrivit șefului administrației militare regionale din Lviv, Maksym Kozytskyy, relatează CNN.

Într-una dintre instituțiile medicale, ea a vizitat copiii care au suferit în urma unei lovituri cu rachete lansate de armata rusă asupra gării din Kramatorsk. A fost foarte emoționată de poveștile lor. O fetiță a reușit chiar să îi povestească doamnei Jolie visul ei în privat”, a declarat Kozytskyy, citat de CNN.

Atunci când a vizitat un internat din regiune, „ea a promis că va veni din nou”, a spus el.

De asemenea, ea și-a făcut timp să vorbească cu voluntarii noștri care oferă asistență medicală și psihologică la Gara principală din Lviv. Le-a mulțumit pentru munca lor. Ea a vorbit cu persoanele care au reușit să părăsească zonele de ostilități active. Această vizită a fost o surpriză pentru noi toți”, a adăugat Kozytskyy.

Șefa departamentului de comunicare globală al UNHCR, Joung-ah Ghedini-Williams, a declarat sâmbătă pentru CNN că „Angelina Jolie călătorește în regiune în calitate personală, iar UNHCR nu are nicio implicare în această vizită”.

Anterior, sâmbătă, Jolie a fost fotografiată în timp ce vizita o cafenea din Lviv.

Ora 20:00

Forțele rusești din Ucraina suferă de un „moral scăzut” – acestea au fost „forțate să consolideze și să redistribuie unități epuizate și dispersate în urma unor ofensive eșuate în nord-estul Ucrainei”, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Departamentul a adăugat că „lipsa de competențe la nivel de unitate și sprijinul aerian neregulat au împiedicat Rusia să își folosească pe deplin masa de luptă, în ciuda îmbunătățirilor locale”.

Ora 19:00

Biroul Crucii Roșii ucrainene a declarat că biroul său din Dobropillya, regiunea Donețk, a fost lovit astăzi.

Aceasta este cea de-a opta clădire a CICR din Ucraina, care a fost avariată sau distrusă de la 24 februarie.


Zelenski a discutat cu premierul britanic Boris Johnson despre sprijinul pentru apărare acordat Ucrainei și despre situația din Mariupol.

„Am menținut un contact constant cu Boris Johnson. I-am povestit despre situația de pe câmpul de luptă și din orașul blocat Mariupol. Am discutat despre sprijinul privind apărarea Ucrainei și despre eforturile diplomatice necesare pentru a obține pacea”, a scris președintele pe Twitter.


Președintele Consiliului European, Charles Michel, va efectua o vizită în Republica Moldova, pe fondul escaladării situației din Transnistria. Vizita va avea loc pe 4 mai, potrivit unui program publicat pe site-ul Consiliului European.

La începutul acestei săptămâni, Michel a declarat că a fost în contact cu președintele moldovean Maia Sandu, cu care a discutat despre incidentele din Transnistria.

Ora 18:00

Crucea Roșie și ONU sunt implicate în negocierile de evacuare, afirmă primarul din Mariupol.

Misiunea Națiunilor Unite și Crucea Roșie negociază pentru a asigura evacuarea a sute de localnici care sunt blocați în oțelăria Azovstal, spune primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, conform CNN.

Vorbind sâmbătă la televiziunea ucraineană, el a îndemnat „toți partenerii internaționali să se unească pentru un singur obiectiv – să salveze viețile localnicilor, să salveze cetatea și pe acei localnici care se ascund acum în adăposturile de bombe de la Azovstal”.

Misiunea ONU și Crucea Roșie negociază. Așteptăm rezultatele acestor discuții. Așteptăm [să vedem] că vom obține acest coridor și vom salva viețile a sute de locuitori ai Mariupolului nostru”, a declarat Boichenko.

Biroul președintelui ucrainean a declarat vineri că are un plan pentru evacuarea civililor refugiați în subsolurile uzinei Azovstal, dar oficialii ucraineni au declarat ulterior că rușii au blocat accesul la uzină.


Aproape toate clădirile de la vasta uzină siderurgică Azovstal, ultima rezistență ucraineană din Mariupol, au fost distruse, arată noile imagini din satelit ale Maxar Technologies.

Multe dintre clădirile rezidențiale și guvernamentale aflate direct la est de uzină au fost, de asemenea, complet distruse.

CNN a relatat anterior că forțele ucrainene și sute de rezidenți rămași s-au refugiat în subsolurile adânci de la uzina siderurgică. Din imaginile din satelit realizate vineri nu este clar dacă vreuna dintre loviturile militare a distrus vreuna dintre instalațiile din subsoluri.

Sviatoslav Palamar, un comandant al Regimentului Azov de la uzină, a declarat vineri pentru CNN că uzina a fost bombardată intens de artilerie, nave și lovituri aeriene.

Există pivnițe și buncăre la care nu putem ajunge pentru că sunt sub dărâmături. Nu știm dacă oamenii de acolo sunt în viață sau nu. Sunt copii cu vârste cuprinse între patru luni și 16 ani. Dar sunt oameni prinși în locuri în care nu se poate ajunge”, a spus Palamar.

Ora 17:00

Rusia respinge toate propunerile de evacuare pentru Mariupol, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt.

Mihail Podoliak a declarat că Rusia respinge eforturile de a ajuta la evacuarea oamenilor din orașul-port asediat „pentru că este simbolic pentru inamic să distrugă orașul și apărătorii săi – Regimentul Azov”.

Regimentul Azov, denumit uneori Batalionul Azov, este o unitate care a început ca un batalion de voluntari ultranaționaliști, dar care s-a integrat între timp în forțele armate ucrainene.

Președintele și șeful biroului președintelui fac apel continuu la liderii mondiali pentru a ne ajuta să convingem partea rusă de necesitatea unui coridor umanitar de la Mariupol”, a declarat Podoliak într-o declarație postată pe site-ul partidului de guvernământ Slujitorul Poporului, potrivit CNN.

Unii lideri politici se adresează lui Putin prin canalele lor personale, îndemnându-l să facă acest lucru din motive umanitare. Cu toate acestea, din păcate, nu există niciun răspuns din partea Rusiei”, a adăugat Podoliak.

El a spus că rușii au arătat o lipsă de „dorință absolută de a discuta” sau de a face concesii.

Ora 16:00

Rusia consideră că riscurile unui război nuclear ar trebui reduse la minimum și că orice conflict armat între puterile nucleare ar trebui prevenit, a declarat sâmbătă agenția de știri Tass, care a citat un oficial al Ministerului de Externe.

Vladimir Yermakov, șeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul ministerului de externe, a declarat că toate puterile nucleare trebuie să respecte logica stabilită în documentele oficiale menite să prevină războiul nuclear.

Rusia urmează în mod clar această înțelegere”, a declarat Yermakov, potrivit The Guardian.

Ora 15:00

O altă groapă comună cu oameni uciși de ocupanți a fost găsită în regiunea Kiev, spune poliția.


Președintele francez reales Emmanuel Macron a promis, în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Zelenski, să intensifice ajutorul umanitar și să livreze arme de apărare Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de televiziunea franceză.


Armata rusă a ucis în două luni de două ori mai mulți locuitori din Mariupol decât au ucis naziștii în doi ani de ocupație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat primarul Vadim Boychenko.

Acesta este unul dintre cele mai grave genociduri de civili din istoria modernă. Armata rusă distruge în mod intenționat și nemilos orașul nostru și pe locuitorii săi”, a declarat Boychenko.

Ora 14:00

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a respins acuzația purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin a acționat cu „depravare” în invazia sa în Ucraina, scrie BBC.


Ministrul adjunct al agriculturii a acuzat Rusia că a furat câteva sute de mii de tone de cereale de pe teritoriul ocupat de forțele sale. Rusia nu a comentat acuzația, dar armata sa a provocat pierderi economice uriașe, scrie BBC.


Parlamentarii ucraineni vor să impună sancțiuni împotriva unor personalități ale Bisericii Ortodoxe Ruse, în special, împotriva Patriarhului Kirill și a Mitropolitului Tikhon, mărturisitorul lui Putin.

Rușii rămân fără arme de înaltă precizie, scrie Financial Times. ,,Rezervele lor sunt limitate, se epuizează și vedem că trebuie să mute rachetele Kalibr din alte zone strategice unde pot fi depozitate. Acest lucru arată că stocul lor de arme de înaltă precizie este în scădere„, a declarat un oficial occidental.


La Odesa, polițiștii desfășoară o acțiune de amploare: sunt găsite arme și simboluri interzise.

ORA 13:00

Un spital și zone rezidențiale din orașul Harkov au fost lovite de bombardamente peste noapte, scrie BBC. Apartamente din două blocuri de nouă etaje au fost incendiate, iar un bărbat care deținea unul dintre apartamente a fost rănit și dus la spital, spun Serviciile de Stat de Urgență din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, s-a emoționat în timpul unui briefing de presă vineri, în timp ce discuta despre invazia rusă în Ucraina. Kirby a spus că acțiunile președintelui Putin sunt „brutalitatea cea mai rece și depravată”. Ulterior și-a cerut scuze pentru că și-a afișat emoțiile, scrie BBC.


Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Parolin, a declarat că Papa Francisc dorește să meargă la Kiev, dar că ,,deocamdată vizita nu are sens„.

ORA 12:00

Armata ucraineană afirmă că a continuat să respingă încercările forțelor ruse de a avansa în anumite părți ale Donbas. Luptele continuă, deoarece Rusia încearcă să finalizeze capturarea a două orașe din Lugansk, Rubijne și Popasna.

Armata Ucrainei mai spune că Rusia aduce întăriri în zona din jurul orașului Izyum, un câmp de luptă cheie în regiunea Harkov din nord-estul țării.


Ministrul de externe al Rusiei a declarat că „operațiunea sa militară specială” în Ucraina „se dezvoltă strict conform planului”, în ciuda pretențiilor occidentale care susțin contrariul.

Vorbind cu agenția de presă chineză Xinhua, Serghei Lavrov a spus că obiectivele Rusiei vor fi „cu siguranță atinse”.


Zelenski a încercat să liniștească populația cu privire la lipsa de combustibil, despre care spune că a dus la cozi și la creșterea prețurilor în multe regiuni. El a spus că rușii au distrus în mod deliberat infrastructura de producție, aprovizionare și stocare a combustibilului, precum și au blocat porturile.

,,Nu există soluții imediate pentru refacerea deficitului. Dar oficialii guvernamentali promit că în termen de o săptămână, maxim două, va fi furnizat un sistem de alimentare cu combustibil„, a spus el.

ORA 11:00

Inamicul a lansat un bombardament pe scară largă asupra zonelor rezidențiale, a unui spital și a clădirilor industriale din cartierul Nemishlyansk din orașul Harkov. În urma atacului hoților, au luat foc apartamentele a două blocuri de locuințe din clădiri de 9 etaje.

ORA 10:00

Ucrainenii au fost îndemnați să nu publice rezultatele operațiunilor militare ale forțelor armate ucrainene înainte ca acestea să fie confirmate oficial de către Statul Major General. Această declarație a fost făcută de adjunctul șefului Ministerului Apărării, Anna Malyar.


Ocupanții nu încetează să bombardeze orașele din regiunea Lugansk. Poliția a depistat 16 cazuri de bombardamente pe teritoriul regiunii în cursul zilei de 29 februarie. Unii locuitori din zonă au fost uciși sau răniți. Ocupanții au folosit mortiere, artilerie de calibru mic și lansatoare de rachete multiple pentru a bombarda Sevierodonetsk, Lysychansk, Rubizhne, Popasna, Hirskie, Zolote, Novodruzhsk și satele Orikhove, Katerynivka și Loskutivka. Bombardamentele s-au soldat cu morți și răniți. Printre răniți se numără și doi membri ai DSNS.


UEFA va decide suspendarea tuturor cluburilor și echipelor naționale din Rusia pentru sezonul 2022-2023. Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal intenționează să ia o decizie săptămâna viitoare cu privire la statutul cluburilor și al echipei naționale din Rusia.

ORA 09:00

Bătălia pentru Izyum ar putea deveni decisivă și ar permite armatei ucrainene să lanseze un contraatac. Ocupanții ruși se pregătesc de o ofensivă majoră pentru a prelua controlul total al teritoriului regiunilor Donețk și Lugansk, precum și pentru a stabili un coridor terestru cu Crimeea, ocupată temporar.


Premierul slovac Heger a declarat recent că ar putea transfera Ucrainei MiG-29 slovace dacă aliații vor proteja cerul Slovaciei până în 2024, când aceasta își va primi avioanele F-16. În vizita sa de ieri din Slovacia, ministrul polonez al apărării Blaszczak (Blașciac) a confirmat că F-16 poloneze vor începe să patruleze spațiul aerian al Slovaciei.


În timpul nopții, invadatorii au tras din nou asupra Harkovului. După aceea, un incendiu puternic a început într-unul dintre cartierele din Harkov. O coloană neagră de fum încă se ridică deasupra orașului.

ORA 08:00

Astăzi, ocupanții au bombardat regiunea Dnipropetrovsk: împrejurimile localității Velyka Kostromka din districtul Kryvorizkyi și un sat din districtul Sinelnikivskyi. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare, a anunțat șeful consiliului regional, Mykola Lukașuk.


Rusia a schimbat tactica de război în Ucraina, săptămâna viitoare este decisivă. Potrivit experților militari estonieni, situația din Donbas nu este acum în favoarea rușilor. Linia de apărare construită de Ucraina face posibilă limitarea ofensivei inamicului. Există încercări de a străpunge linia frontului în apropiere de Harkov pentru a duce principalele forțe ucrainene în cazemată. La rândul lor, forțele armate ucrainene au reușit să avanseze spre Herson.

ORA 07:00

Două școli și 20 de clădiri au fost lovite în Rubizhne și Popasna, iar nouă clădiri rezidențiale au fost avariate în Girskoye și alte 10 în Orikhove, a declarat șeful regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai.


După bombardamentul de la Kiev

Supraviețuitorii unui bombardament la Kiev, care a spulberat liniștea relativă din capitală, strâng bucățile după ce rachete de croazieră rusești au fost lansate, joi seară, într-un cartier central al Kievului, la kilometri distanță de locul în care secretarul general al ONU își încheiase o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Un jurnalist ucrainean a fost ucis în urma atacului, iar mai multe persoane au fost rănite.

ORA 06:00

Asaltul din est

Bombardamentele intense ale forțelor ruse au continuat, vineri, de-a lungul „întregii linii de contact” în regiunile estice Donețk și Luhansk, potrivit armatei ucrainene, iar trupele ruse au lovit un important nod feroviar și o linie de aprovizionare pentru trupele din estul țării, potrivit unor înregistrări video publicate joi și vineri.

Forțele rusești „par să avanseze” spre Sloviansk și Baranivka în est, a declarat, vineri, un înalt oficial american din domeniul apărării, adăugând că acestea fac „unele progrese treptate, inegale și lente spre sud-est și sud-vest de Izium” în Ucraina.

ORA 05:00

Ministrul rus de externe: nu ar putea exista „niciun învingător” într-un război nuclear

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că un război nuclear nu trebuie să fie lansat niciodată, deoarece nu ar putea exista „niciun câștigător” și a îndemnat țările să respecte acest lucru într-un interviu acordat, vineri, publicației Al Arabiya, cu sediul în Dubai.

Lavrov a adăugat că Rusia „a fost campioană în a face promisiuni din partea tuturor țărilor de a nu declanșa niciodată un război nuclear”.

Întrebat dacă armata rusă dorește controlul total al Donbasului și al sudului Ucrainei pentru a oferi un coridor terestru către Crimeea, Lavrov a spus că „mijloacele militare pentru a atinge obiectivele (Rusiei) nu sunt treaba mea să le discut” și a precizat că se abține de la discuții privind „speculațiile”.

Ucraina ia măsuri drastice împotriva oricărei persoane suspectate de „colaborare”

Autoritățile ucrainene iau măsuri drastice împotriva oricărei persoane suspectate că ajută Rusia și forțele sale.

Conform noilor legi adoptate de parlamentul ucrainean după invazia rusă, infractorii riscă până la 15 ani de închisoare pentru acte de colaborare cu invadatorii sau pentru susținerea publică a acestora.

Un „registru al colaboratorilor” este în curs de întocmire și va fi făcut public, a declarat Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, citat într-un raport al agenției de presă Associated Press. El nu a vrut să spună câte persoane au fost vizate la nivel național.

Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei a declarat că au fost deschise peste 200 de dosare penale privind colaborarea, în timp ce Zelenski a destituit, de asemenea, doi generali ai serviciilor de securitate din cauza presupusei colaborări, acuzându-i de trădare.

ORA 04:00

Comitetul Olimpic Australian susține vizele umanitare

Comitetul Olimpic Australian (AOC) a declarat că va sprijini sportivii ucraineni care doresc să se reinstaleze în Australia din motive umanitare, potrivit agenției de presă Reuters.

Președintele demisionar al COA, John Coates, a declarat sâmbătă, la adunarea generală anuală a comitetului de la Sydney, că este „trist” că tinerii atleți ucraineni schimbă echipamentul sportiv pentru a lua armele împotriva Rusiei.

„Astăzi am anunțat că executivul AOC a stabilit, prin rezoluția circulară de săptămâna trecută, că AOC va sprijini cererile de vize umanitare ale sportivilor ucraineni și va solicita asistența dumneavoastră, sporturile membre, în ceea ce privește cerințele de soluționare a acestora”, a declarat Coates.

ORA 03:00

Ucrainenii au evacuat 200 de persoane din Mariupol într-o dubă avariată

Mykhailo Puryshev a vorbit pentru CNN despre cum a organizat convoaie pentru a ajuta la evacuarea a 200 de persoane din orașul ucrainean asediat Mariupol. El și-a transformat clubul de noapte într-un adăpost antiaerian și și-a folosit propria dubă pentru a muta oamenii în afara orașului și a aduce mâncare înapoi înăuntru.

În ciuda faptului că furgoneta lui Puryshev a fost grav avariată de bombardamente și focuri de armă, acest lucru nu l-a împiedicat să continue să își desfășoare misiunile de salvare. El a descris faptul că a fost martor la oamenii disperați care se luptau pentru a primi alimentele și apa pe care le împărțeau, deoarece ajutorul umanitar nu era suficient pentru toți cei care așteptau.

„Și toți sunt acolo doar luptându-se. În timpul uneia dintre aceste călătorii, de fapt, aproape că mi-au răsturnat dubița, și a fost doar o supraviețuire. Mă uitam și înțelegeam că este vorba doar de supraviețuire care se întâmpla lângă dubele noastre care veneau cu tot ajutorul umanitar și era o imagine absolut oribilă”, a declarat el pentru Erin Burnett de la CNN prin intermediul unui translator.

„Sincer, de câteva ori, chiar m-am surprins gândindu-mă că nu vreau să mă întorc. Nu vreau să văd asta din nou. Și totuși, am continuat să mă întorc pentru că am înțeles că nu va mai fi nimeni altcineva care să facă asta”, a continuat el.

Puryshev a spus că, pe măsură ce bombele se apropiau și el era aproape de moarte, se temea să nu-și mai vadă copiii, dar se gândea și la oamenii care încă mai aveau nevoie de ajutorul său și la alte călătorii pe care trebuia să le facă.

„Este dureros că suntem în secolul 21, că se întâmplă acest lucru în țara noastră. Acest lucru se întâmplă în orașul meu. Aceasta este durere. Aceasta este durerea țării noastre”, a declarat el pentru CNN.

ORA 02:00

Mama unui american ucis în Ucraina: Avea o „valoare morală ridicată… a vrut să facă ceea ce trebuie”

Rebecca Cabrera, mama unui cetățean american care a fost ucis luptând alături de ucraineni la începutul acestei săptămâni, a declarat că fiul ei avea o „valoare morală ridicată” și „a vrut să facă ceea ce trebuie”, motiv pentru care a ales să se alăture ucrainenilor în lupta lor împotriva invaziei rusești.

„Ne-a făcut pe toți mândri făcând ceea ce simțea în inima lui că este corect și, știți, toți cei cu care a intrat în contact în viața lui au spus că au fost mândri să servească alături de el, să facă parte din viața lui și toată lumea să-și amintească cine era, era un erou și făcea ceea ce trebuia”, a declarat Cabrera pentru CNN.

Cabrera a vorbit ultima dată cu fiul ei, Willy Joseph Cancel, joia trecută, înainte ca acesta să fie ucis luni.

„Am reușit să ne vedem pe FaceTime puțin joi și am reușit să vorbesc cu unele dintre persoanele din unitatea lui”, a spus Cabrera. „Corespondența, evident, nu a fost foarte multă, deoarece turnurile erau aruncate în aer și lucruri de genul acesta, așa că nu știam niciodată când vom putea vorbi cu el, dar a încercat să comunice cu noi cât de mult a putut”.

Biden și-a exprimat, vineri, consternarea față de vestea morții americanului, spunând că „este foarte trist. A lăsat în urmă un bebeluș”.

ORA 01:00

Casa Albă încearcă să-și dea seama cum să abordeze summitul G20 după ce s-a aflat că Putin va participa

Președintele american Joe Biden și consilierii săi sunt încă în discuții despre cum să abordeze summitul din noiembrie al Grupului celor 20, ale cărui gazde au primit, vineri, confirmarea că președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să participe.

Biden a declarat că Rusia ar trebui să fie expulzată din G20. Membri de rang înalt ai administrației sale au părăsit evenimentele G20 la care sunt prezenți delegați ruși. Și au existat discuții cu Indonezia, care găzduiește summitul, cu privire la intensificarea condamnării Rusiei.

Dar nu a fost luată nicio decizie privind boicotarea summitului liderilor, care va avea loc peste șase luni. Oficialii au declarat că nu va exista, probabil, o decizie pe termen scurt, deoarece cântăresc dezavantajele pe care le-ar avea renunțarea la eveniment și cedarea mesei de negocieri Rusiei și Chinei.

„Președintele și-a exprimat public opoziția față de participarea președintelui Putin la G20″, a declarat, vineri, secretarul de presă Jen Psaki.

Ea a spus că este prea devreme pentru a spune cum va arăta summitul.

„Mai sunt șase luni până atunci. Așa că nu știm cum să prezicem, nu putem prezice în acest moment, cum va arăta”, a spus ea, adăugând: „Am transmis opinia noastră că nu credem că ei ar trebui să facă parte din el, atât în mod public, cât și în privat.”

Casa Albă este realistă că G20 nu va elimina, în mod colectiv, Rusia din rândurile sale, deoarece decizia ar necesita probabil un consens, iar China a fost clară că nu susține o astfel de mișcare. Acest lucru face ca acesta să fie un scenariu diferit de cel în care Rusia a fost expulzată din G8 după anexarea Crimeei.

ORA 00:00

Franţa şi Germania susţin Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”

Franţa şi Germania sunt determinate să susţină Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”, au anunţat, vineri seară, miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi Annalena Baerbock.

„Miniştrii de Externe au avut un schimb de opinii despre reacţiile Europei la războiul din Ucraina şi au evocat continuarea şi aprofundarea susţinerii acordate acestei ţări. De asemenea, cei doi miniştri au evocat situaţia din Republica Moldova şi determinarea comună de a susţine această ţară în contextul riscurilor destabilizării”, a declarat Anne-Claire Legendre, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, potrivit cotidianului Le Figaro.

Zelenski spune că negocierile de pace cu rușii sunt aproape de eșec, în timp ce bătălia face ravagii în estul țării

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că există un risc ridicat ca negocierile de pace cu Moscova să se încheie, iar legislatorii americani s-au angajat să acționeze rapid cu privire la un plan de a trimite până la 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să continue să lupte împotriva asaltului Rusiei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declarase joi, în timpul unei vizite la Kiev, că sunt în curs discuții intense pentru evacuarea civililor din oțelăria din Mariupol, care se află sub un atac intens al Rusiei ca parte a unei ofensive în sud și est.

Unul dintre luptătorii blocați în oraș, o țintă majoră a invaziei rusești, a declarat, pentru Reuters, că aceste comentarii i-au dat speranța că sutele de civili blocați cu ei la uzină de săptămâni vor fi evacuați după multe încercări eșuate.

Biroul lui Zelenski declarase că era planificată o operațiune pentru a scoate civilii din uzină vineri, dar nu existau semne de evacuare la lăsarea întunericului. Ulterior, el și-a exprimat pesimismul cu privire la perspectiva continuării discuțiilor de pace cu Rusia, acuzând furia publică față de ceea ce el a spus că au fost atrocitățile comise de trupele rusești.

U.E. se apropie de interzicerea petrolului rusesc, pe măsură ce crește hotărârea Occidentului

Un embargo asupra petrolului, care se aștepta să fie dificil și costisitor pentru Europa, a fost considerat puțin probabil la începutul războiului. Dar pozițiile s-au înăsprit, iar țările NATO trimit mai multe arme în Ucraina și mai multe trupe în vecinii săi.