• Astăzi, francezii votează în cadrul unor alegeri care vor decide dacă preşedintele Emmanuel Macron, pro-UE, centrist, îşi păstrează postul sau este detronat de eurosceptica de extremă-dreapta Marine Le Pen.
  • Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans solid şi în uşoară creştere, în timp ce analiştii au spus că Le Pen – în ciuda eforturilor sale de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atenua unele dintre politicile partidului său – a rămas neplăcută pentru mulţi.
  • Secţiile de votare se deschid la ora 8:00 (09:00 ora României) şi se închid la ora 20:00 (21:00 ora României), iar estimările iniţiale sunt aşteptate imediat după închiderea urnelor.

Francezii votează, duminică, în cadrul unor alegeri care vor decide dacă preşedintele Emmanuel Macron, pro-UE, centrist, îşi păstrează postul sau este detronat de eurosceptica de extremă-dreapta Marine Le Pen, în ceea ce ar echivala cu un cutremur politic, scrie Reuters.

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans solid şi în uşoară creştere, în timp ce analiştii au spus că Le Pen – în ciuda eforturilor sale de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atenua unele dintre politicile partidului său – a rămas neplăcută pentru mulţi.

Dar o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indecişi sau nu erau siguri dacă vor vota sau nu la al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

În condiţiile în care sondajele arată că niciunul dintre candidaţi nu poate conta pe suficienţi susţinători angajaţi, multe vor depinde de o cohortă de alegători care pun în balanţă anxietatea privind implicaţiile unei preşedinţii de extremă dreapta şi nemulţumirea faţă de bilanţul lui Macron de la alegerea sa din 2017.

În cazul în care Le Pen va câştiga, aceasta ar avea probabil acelaşi sentiment de răsturnare politică uluitoare ca şi votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană sau alegerea lui Donald Trump în SUA în 2016.

Secţiile de votare se deschid la ora 8:00 (09:00 ora României) şi se închid la ora 20:00 (21:00 ora României), iar estimările iniţiale sunt aşteptate imediat după închiderea urnelor.

„Fiecare dintre ei are o slăbiciune uriaşă”, a declarat Bernard Sananes de la firma de sondaje Elabe. „Emmanuel Macron este considerat arogant de mai mult de unul din doi alegători, iar Marine Le Pen rămâne înfricoşătoare pentru jumătate dintre ei”.

Macron, în vârstă de 44 de ani şi învingător în aceeaşi confruntare în urmă cu cinci ani, a avertizat cu privire la „războiul civil” dacă Le Pen – ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public – va fi aleasă, făcând apel la democraţii de toate culorile să îl susţină împotriva extremei drepte.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, şi-a axat campania pe creşterea costului vieţii în cea de-a şaptea economie a lumii, despre care mulţi francezi spun că s-a înrăutăţit odată cu creşterea preţurilor globale la energie. De asemenea, ea s-a axat pe stilul abraziv de conducere al lui Macron, despre care spune că arată un dispreţ elitist faţă de oamenii obişnuiţi.

„Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franţa”, a spus ea joi la un miting în oraşul Arras din nordul Franţei.

Mesajul lui Le Pen a rezonat cu mulţi alegători.

În cazul în care Macron va câştiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de graţie de care s-a bucurat după prima sa victorie şi cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Dacă îl va detrona, Le Pen va încerca să facă schimbări radicale în politicile interne şi internaţionale ale ţării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de şoc ar fi resimţite în toată Europa şi dincolo de ea.

Oricine ar câştiga, o primă provocare majoră va fi să câştige alegerile parlamentare din iunie pentru a asigura o majoritate viabilă pentru a-şi pune în aplicare programele.