• 25 de piese ale lui Basquiat, presupus originale, sunt investigate de FBI.
  • Lucrările de artă au fost dezvăluite pentru prima dată în expoziția „Eroi și monștri: Jean-Michel Basquiat” a OMA în februarie.
  • Deși ținta specifică a investigației FBI cu privire la Basquiat de la muzeul din Florida rămâne necunoscută publicului, vânzarea cu bună știință de artă falsă este o crimă federală.

Autenticitatea a peste două duzini de opere de artă despre care se presupune că ar fi fost create de Jean-Michel Basquiat sunt investigate de echipa de criminalitate artistică a FBI, scrie The New York Times.

Într-o citație adresată Muzeului de Artă din Orlando, instituția care găzduiește cele 25 de piese ale lui Basquiat presupus originale, se cere membrilor personalului și proprietarilor pieselor de artă, niște clarificări.

Opera de artă ar fi fost desenată pentru prima dată pe mai multe bucăți de carton în 1982, în timp ce artistul de stradă, în vârstă de 22 de ani, locuia într-un studio de sub casa lui Larry Gagosian.

Recomandări

SUA AJUTĂ GAZA
AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL

Această opera de artă, conform proprietarilor și muzeului, a fost apoi vândută scenaristului Thad Mumford pentru 5.000 de dolari, care apoi a transferat articolele într-un depozit din Los Angeles. Ele au fost neatinse și nevăzute timp de aproape 30 de ani.

The New York Times a scris inițial despre scepticismul care a apărut atunci când lucrările de artă, în mare măsură nevăzute, au fost dezvăluite pentru prima dată în expoziția „Eroi și monștri: Jean-Michel Basquiat” a OMA în februarie.

Lindon Leader, un expert independent, a inspectat cartonul pe care Basquiat și-a desenat picturile și a constatat că, dacă spatele este întors, există o linie a amprentei companiei, de pe care se poate citi clar cerneală neagră: „Aliniați partea de sus a etichetei de expediere FedEx aici”.

Problema, a spus Leader pentru ziar, nu au fost cuvintele, ci fontul. Potrivit ochiului său, fontul folosit pe cartonul în care sunt desenați cei 25 de Basquiats era un text care nu a fost folosit de compania Federal Express înainte de 1994.

Chiar anul trecut, o plângere deschisă depusă de Curtea Districtului de Sud din New York a dezvăluit că FBI a acuzat un bărbat de 49 de ani că a încercat să vândă un Basquiat fals, pe care l-a numit Glory Boys Kingdom, pentru un preț de 6 dolari.

Deși ținta specifică a investigației FBI cu privire la Basquiat de la muzeul din Florida rămâne necunoscută publicului, vânzarea cu bună știință de artă falsă este o crimă federală și poate duce la închisoare serioasă dacă hoțul este prins și condamnat.

În februarie 2017, un escrocher din Michigan, Eric Ian Hornak Spoutz, a fost condamnat la New York la 41 de luni de închisoare după ce s-a aflat că a fraudat colecționari de artă cu 1,45 milioane de dolari. El a fost, de asemenea, obligat să plătească mai mult de 154.000 de dolari ca restituire.