• Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș Sinaia a fost invitatul lui Marius Tucă luni seară
  • Narcis Dorin Ion, despre castelele României: „Mult huliții comuniști, dar în 1990 mai existau vreo 1.500 de castele, conace. Acum, dacă sunt 500. În 30 de ani am fărâmat tot”

Narcis Dorin Ion a fost director al Direcției „Muzee, Colecții și Arte Vizuale” din Ministerul Culturii, a fost directorul general al Castelului Bran și, din 2016, e manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia. Autor al multor lucrări istorice de referință, istoricul Narcis Dorin Ion a rezistat unor numeroase adversități de-a lungul timpului și până la urmă a reușit să-și impună punctul de vedere. El a fsot invitatul lui Marius la emisiunea „Marius Tucă Show” de luni seară și a răspuns la eterna întrebare: ce se întâmplă cu castelele României? Vor intra ele în posesia statului român sau nu?

„Toata lumea știe Balcichikul, am găsit fotografii care arătau casa de la Mamaia. E făcută de un arhitect italian, casa e în stil românesc, a fost oferită principesei Elena, mama Regelui Mihai, și acum e într-o situație foarte proastă, deși este la Mamaia, este monument istoric. Terenul cred ca l-au mai limitat, nu mai e cel de pe timpul regelui, dar era un monumet care putea fi pus în valoare. (…) A rămas a statului. Carol al II-lea a obligat-o pe Elena să o vândă. Dar statul poate totuși să aibă grijă”, a explicat Narcis Dorin Ion.

„Am fost la Conacul Brătienilor de la Florica. (…) Ferma familiei Brătianu, care este construită de Ionel Brătianu Ferma, a fost ruinată în ultimii 4 – 5 ani de către niște proprietari inconștienți. Ori noi ne mândrim cu anul centenar. Acum e proprietate privată. Statul a cumpărat doar conacul”, a adăugat Narcis Dorin Ion.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.
Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național Brătianu

Condițiile în care se vizitează Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost închis doar două luni pe perioada pandemiei. În prezent, muzeul poate fi vizitat în grupuri de cinci persoane, cu mască de protecție. Narcis Dorin Ion a spus la „Marius Tucă Show” că în anul 2019, 240.000 de turiști au vizitat muzeul.

„Eram fascinat de povestea că sunt camere secrete care nu se vizitează”, a spus Marius Tucă. „Nu sunt camere secrete, s-a încercat să se viziteze și etajul doi, dar castelul e fragil. Sunt camerele familiei, e unul dintre cele mai moderne castele din epoca lui. Regăsești toate stilurile arhitecturale, la dorința regelui Carol I”, i-a răspuns Narcis Dorin Ion.