Marcel Ciolacu consideră proiectul de lege ce vizează carantina un „zombi legislativ”. Vrea dezbatere în regim de urgenț

Marcel Ciolacu consideră proiectul de lege ce vizează carantina un „zombi legislativ”. Vrea dezbatere în regim de urgenț Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ, a spus, marți seara, președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea.
  • Colacu consideră că legea „atentează grav la drepturile și libertățile românilor”.
  • PSD acuză că legea este neclară în ceea ce privește perioada în care o persoană este privată de libertate.

„Guvernul Orban naște un alt zombi legislativ și ne impune dezbatere în regim de urgență. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL”, a scris, marți seara, pe Facebook, Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.

Potrivit acestuia, social-democrații au găsit în legea privind carantina și izolarea aberații majore „ce atentează grav la drepturile și libertățile românilor”.

„Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care își spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar: izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci și aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor, cum s-a întâmplat deja, neconstituțional, în multe spitale.

Formularea permite oricând guvernului să instituie carantină și s-o mențină oricât. Oricine și orice poate fi suspectat ca virus și intră în carantină; se aplică restricții și unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, a scris Ciolacu.

PSD: „Nu există claritate asupra duratei lipsirii de libertate”

O altă problemă pe care au găsit-o social-democrații în proiectul de lege este aceea că „nu există niciun fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate”: „datele științifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate.

De asemenea, Ciolacu spune că proiectul oferă puteri discreționare ministrului Sănătății „de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Național de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat”.

„Am auzit azi cele mai importante voci ale societății civile punctând alte exemple de derapaje dramatice pe care această lege le provoacă. De aceea, vom invita mâine (miercuri – n.r.) principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta și le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera și societatea civilă un dușman al poporului pe modelul CCR”, a mai scris Ciolacu.