• În Bucovina, femeile sunt cele care oferă mărțișoare bărbaților, spre deosebire de restul țării.
  • Mărțișoarele sunt simboluri ale renașterii naturii şi au rol de talismane.
  • În tradiția populară, aducătoare de noroc sunt mărțișoarele care au formă de trifoi.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi roşu. În credinţa populară, albul semnifică puritate şi energie, iar roșul protejează de rele Primele obiecte ataşate şnurului au fost monedele de aur şi argint. Au urmat apoi mici bijuterii şi, mult mai târziu, au apărut mărţişoarele din lemn şi din cânepă. În tradiția populară, aducătoare de noroc sunt mărţişoarele care au formă de trifoi.

Care este obiceiul specific Bucovinei

În Bucovina, tradiția mărțișorului are un farmec aparte. Aici, femeile sunt cele care oferă mărțișoare bărbaților, spre deosebire de restul țării. Obiceiul vine din vremuri străvechi, când flăcăii primeau un șnur alb-roșu legat la mână, ca să le poarte noroc și să-i ferească de primejdii atunci când plecau la muncă sau la vânătoare.

Cu timpul, acest simbol al norocului s-a transformat în mărțișorul de azi. Bărbații primesc darul cu bucurie, iar pe 8 Martie, întorc gestul, oferind la rândul lor mărțișoare și cadouri femeilor dragi. Uneori, chiar înzecit!

Recomandări

SPANIA, ÎN BEZNĂ
PUTIN ANUNȚĂ ARMISTIȚIUL
CARDINALII AU DECIS
VANCE DATOREAZĂ SCUZE
ÎNCEPE PRODUCȚIA COBRA 2
TRAGEDIE ÎN VANCOUVER

Istoricul sucevean Ilie Gliga spune că în satele din Bucovina tradiția este bine păstrată. Șnurul alb-roșu nu e doar un simplu accesoriu, ci o legătură între iarnă și primăvară, între lumină și întuneric. Legat la mână sau purtat la piept, mărțișorul rămâne un simbol al norocului și al vremurilor bune ce urmează să vină.

Citește și