• Scafandri germani au găsit o mașină de cifrat Enigma pe fundul Mării Baltice
  • Arheolog: „Nu am visat că vom găsi una dintre mașinile legendare Enigma”
  • Se presupune că aceasta a ajuns pe fundul mării la finalul războiului

Scafandri germani care căutau plase de pescuit aruncate în Marea Baltică au dat peste o rară mașină de cifrat Enigma folosită de armata nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează ABC News.

Au crezut că au descoperit o mașină de scris încurcată într-o plasă pe fundul mării din Golful Golting, dar arheologul subacvatic Florian Huber a realizat rapid semnificația istorică a descoperirii.

„Am făcut multe descoperiri ciudate și ciudate în ultimii 20 de ani. Dar nu am visat niciodată că vom găsi într-o zi una dintre mașinile legendare Enigma”, a spus dr. Florian Huber.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Armata nazistă a folosit mașinile pentru a trimite și primi mesaje secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar criptografii britanici au spart codul, ajutându-i pe aliați să câștige un avantaj în lupta navală pentru controlul Atlanticului.

Cum a ajuns în Marea Baltică

Cu puțin timp înainte de predarea Germaniei în mai 1945, echipajele a aproximativ 50 de submarine, sau U-Boats, au urmat ordinul de a-și naviga navele în Golful Gelting, lângă granița daneză, pentru a evita predarea lor către aliați. Distrugerea dispozitivelor de criptare a făcut parte din comandă.

„Bănuim că Enigma noastră a trecut peste bord în timpul acestui eveniment”, a spus dr. Huber, de la compania Submaris, care conduce misiuni de cercetare subacvatică.

În general, germanii au scufundat peste 200 de submarine în Marea Nordului și Marea Baltică la sfârșitul războiului. Dispozitivul Enigma, care arăta ca o mașină de scris, consta dintr-o tastatură și roți care amestecau mesaje.

Deși au fost produse câteva sute de mii de mașini, se știe că există doar câteva sute. Se vând la licitație cu zeci de mii de euro. Descoperirea, făcută de scafandri care lucrează în numele WWF, cu scopul de a găsi plase de pescuit abandonate care pun în pericol viața marină, va fi dată muzeului de arheologie din Schleswig.