• Geyer a dat întâmplător de colecția de manuscrise muzicale în timpul vizitei sale la Auschwitz.
  • Geyer a găsit o arhivă care conținea 210 piese muzicale cu diferite niveluri de completare.
  • Evenimentul va avea loc la Sadler’s Wells în Londra, pe 27 noiembrie.

Melodiile compuse la Auschwitz vor fi ascultate pentru prima dată după ce muzica a fost restaurată. Leo Geyer, un compozitor și dirijor în vârstă de 31 de ani, a dat întâmplător de colecția de manuscrise muzicale în timpul unei vizite la Auschwitz în 2015. Totul a pornit după ce Leo a cunoscut un arhivar în Polonia care i-a spus despre aceste partituri. Ce urma să afle – nici el nu știa.

A găsit o arhivă care conținea 210 piese muzicale cu diferite niveluri de completare. Din păcate, muzica a fost în mare parte distrusă, așa că ceea ce rămas a fost ca un puzzle de terminat. A aflat povestea Anitei Lasker-Wallfisch, singura violoncelistă a orchestrei, în a cărei notițe stă scris că a supraviețuit la Auschwitz pentru că a devenit membră a orchestrei taberei. Atâta timp cât actul ei artistic era cerut, atunci ar fi fost contraproductiv să fie lichidată. Anita încă trăiește, și va fi prezentă la concertul de săptămâna viitoare.

Leo a aflat că orchestrele au cântat pentru alți prizonieri în secret. Anumite compuneri conțineau bucăți recognoscibile, care copiau partituri arhicunoscute, asta pentru a transmite un mesaj secret de susținere pentru anumiți prizonieri, în funcție de naționalitățile lor. Patru dintre piesele restaurate vor fi interpretate de orchestra Constella Music, a cărui director este Leo. Evenimentul va avea loc la Sadler’s Wells în Londra, pe 27 noiembrie. Se va cânta așa cum ar fi putut fi la vremea aceea, cu acordeoane și saxofoane și fără instrumente de suflat din lemn.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Citește și