Mihai Eminescu nu a iubit doar poezia, ci şi matematica. Volumul ”Fragmentarium” include însemnările luii Mihai despre științe și matematică

  • Mihai: Minunile naturii sunt ca și minunile matematicii
  • Volumul ”Fragmentarium” include însemnările luii Mihai despre științe și matematică
  • Costel Chiteș: Mihai a reușit să parcurgă până și domeniul istoricii matematicii

”Parcă-l văd pe astronomul cu al negurii repaos, Cum ușor, ca din cutie, scoate lumile din haos”, Fragmentarium, de Mihai Eminescu.

„Eminescu știa că mulțimea numerelor naturale cardinale este aleph 0, care este prima literă a alfabetului ebraic. Eminescu, știind că aleph 0 este mai mic strict decât c, asta înseamnă că mulțimea puctelor de pe un segment nu poate fi acoperită cu o mulțime numărabilă, adică exact aleph 0.

La vârsta atât de proaspătă, de mică, a reușit să parcurgă și domeniul istoricii matematicii. Adică plecând de la Pitagora, pentru că e primul matematician grec pe care-l considerăm noțiunea de număr natural și de numere în general au devenit noțiuni foarte importante în descrierea universului. Și atunci Eminescu înțelege faptul că numărul 1, monada, este esențial. Lucru pe care și Platon îl prezintă Republica”, spune dr. Costel Chiteș, prof. Universitatea ”D.Cantemir”, București.