• Joi va fi anunțat câștigătorul Nobelului pentru Literatură
  • Cărtărescu este unul dintre cele cinci nume rămase pe lista scurtă a acestei distincții
  • În total au fost 200 de candidați pentru Premiul Nobel pentru Literatură

Astăzi începe spectacolul celor mai luminate minți din lume:
se dau premiile Nobel! Și noi avem un candidat: un scriitor și filosof
apreciat. Este vorba de Mircea Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu poate deveni al cincilea român care primește Premiul Nobel. El și-a început cariera în literatură în revista România Liberă în 1978 și iată că, la 42 de ani distanță, poate să obțină cea mai importantă distincție literară din lume.

Cine sunt cei patru români care au primit Premiul Nobel

Medicul George Emil Palade, activistul în domeniul drepturilor omului Elie Wiesel, scriitoarea Herta Muller și cercetătorul Stefan W. Hell.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Cărtărescu poate primi Premiul Nobel pentru literatură

Săptămâna aceasta vom afla în fiecare zi câștigătorii pe categorii iar joi, nu mai devreme de ora 14.00, va fi anunțat câștigătorul Premiului pentru Literatură. Cărtărescu este unul dintre cele cinci nume rămase pe lista scurtă după ce inițial au fost peste 200 de candidaturi.

În schimb, azi, la ora 12.30 vom afla câștigătorii din Medicină sau Psihologie.

Lista nominalizărilor este secretă și este dezvăluită abia la 50 de ani după eveniment. Însă acest lucru nu oprește speculațiile. În contextul pandemiei globale din acest an, există așteptări ca premiul să aibă legătură cu aceasta.

Gilbert Thompson, profesor emerit de la Colegiul Imperial din Londra, a spus pentru CNN că este posibil ca premiul să meargă către Max Cooper și Jacques Miller. Aceștia au făcut descoperiri importante în felul în care funcționează sistemul imunitar.

Premiul Nobel în Medicină sau Psihologie celebrează minți minunate și descoperiri care au avut un impact major de-a lungul timpului. Nu se acordă neapărat pentru descoperiri care au avut loc în anul în curs. Iar Max Cooper și Jacques Miller au primit și Premiul Lasker în 2019 pentru cercetărilor lor.

La ediția de anul acesta cei mai mulți ochi sunt pe Premiul Nobel pentru Pace. Donald Trump a fost nominalizat pentru a doua oară, însă șansele lui par destul de mici. La casele de pariuri, Organizația Mondială a Sănătății este marea favorită. Câștigătorul la această categorie va fi anunțat vineri.