• Mai mulți influenceri din întreaga lume au postat pe conturile lor de Instagram poze în care purtau machiaj negru sau maro, însoțite de o descriere anti-rasism.
  • Influencerii au fost rugați să-și ceară scuze pentru că originea gestului se trage din show-urile secolului XIX în care albii își pictau fața neagră pentru a denigra oamenii de culoare.
  • Odată ce au înțeles semnificația gestului făcut, unii dintre ei și-au cerut scuze, însă cei mai mulți au adoptat o atitudine defensivă și și-au apărat postările.

Moartea lui George Floyd a generat proteste masive anti-rasism în întreaga lume.

Influencerii au încercat să tragă și ei un semnal de alarmă, pe conturile de Instagram, însă deși intenția a fost bună, lipsa de cunoaștere a istoriei și a gestului lor a atras reacții adverse.

Influencerii și-au machiat fața în maro sau negru și au postat descrieri prin care susțin anti-rasismul. Una dintre aceste persoane este și Tania Saleh, cântăreața libaneză care și-a photoshopat fața într-o poză de pe Pinterest.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Textul pe care l-a adăugat Tania Saleh pozei este „Îmi doresc să fi fost de culoare, azi mai mult decât oricând. Le transmit dragostea mea și ajutorul oamenilor care cer egalitate și justiție pentru toate rasele din lume”.

Cântăreața a fost și ea printre cei acuzați că au postat o astfel de poză fără să se informeze înainte asupra semnificației gestului. Odată ce le-a fost atrasă atenția, unii influenceri au scos poza de pe Instagram, însă alții nu și s-au apărat.

Tania Saleh a scris într-o postare pe Twitter: „Nu mi-am machiat fața și nu m-am îmbrăcat ciudat ca să ofensez comunitatea de culoare. Doar mi-am photoshopat fața într-o poză de pe Pinterest, care mi-a plăcut.

Nu am intenționat în niciun fel să-mi bat joc de oamenii de culoare. Toți idolii mei din muzică și dans sunt de culoare, toți atleții pe care îi respect sunt de culoare, până și Bilal, primul muezin în Islam, a fost de culoare.

Le iubesc cultura și le respect arta și tot ce știu este că sunt diferită și mi-ar fi plăcut foarte mult să fiu una dintre ei, foarte simplu.

Infracțiunea mea este că mi-am exprimat sentimentele reale în cuvinte și într-o imagine. Vă iert pentru toată ura pe care am primit-o azi pentru că m-ați făcut să blochez toată răutatea inutilă de pe această pagină…

Și apropo, toată rasa umană provine din Africa până la urmă. Suntem toți de culoare la origine.”

Ce semnificație are gestul influencerilor

Show-urile tip „minstrel” erau o formă de divertisment, de la începutul secolului XIX, care afișau albi machiați drept oameni de culoare ce jucau tot felul scenete în care era întruchipată viața celor de culoare, concentrându-se mai ales pe a sublinia stereotipurile negative.

Se spune despre aceste show-uri că au contribuit la deformarea imaginii oamenilor de culoare în fața albilor.