• Misiunea OSIRIS-REx a colectat material în exces de pe asteroidul Bennu
  • Surplusul de material se scurge pe lângă capacul containerului
  • Aglomerarea de materie poate duce la probleme logistice pentru NASA

Unii se întorc din vacanță cu mult mai multe lucruri decât au plecat și nu mai pot închide valizele. Cam așa a pățit și sonda OSIRIS-Rex, după ce a colectat o mostră de pe asteroidul Bennu.

Mai întâi, NASA n-a știut dacă sonda și-a îndeplinit misiunea de a colecta 60 de grame de materie de pe asteroid. Apoi, situația s-a schimbat radical.

Sonda a colectat atât de mult material, încât capacul mecanismului care a făcut colectarea pur și simplu nu se mai închide. Imaginile primite de NASA arată că fragmente de rocă se scurg pe lângă capac.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Unii ar spune că nu e chiar așa important, că se elimină surplusul, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Containerul trebuie stocat în interiorul sondei pentru întoarcerea sigură pe Pământ.

Astro-fizicianul Scott Manley a explicat problema: „Din cauza materialelor care plutesc în zonă, când vor încerca să stocheze containerul, ar putea da peste o bucată de rocă care să le stea în cale, sau praful rezultat ar putea afecta mecanismele de închidere, așa că încă n-au scăpat”