Misiunea OSIRIS-REx a colectat material în exces de pe asteroidul Bennu

Unii se întorc din vacanță cu mult mai multe lucruri decât au plecat și nu mai pot închide valizele. Cam așa a pățit și sonda OSIRIS-Rex, după ce a colectat o mostră de pe asteroidul Bennu.

Mai întâi, NASA n-a știut dacă sonda și-a îndeplinit misiunea de a colecta 60 de grame de materie de pe asteroid. Apoi, situația s-a schimbat radical.

Sonda a colectat atât de mult material, încât capacul mecanismului care a făcut colectarea pur și simplu nu se mai închide. Imaginile primite de NASA arată că fragmente de rocă se scurg pe lângă capac.

Unii ar spune că nu e chiar așa important, că se elimină surplusul, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Containerul trebuie stocat în interiorul sondei pentru întoarcerea sigură pe Pământ.

Astro-fizicianul Scott Manley a explicat problema: „Din cauza materialelor care plutesc în zonă, când vor încerca să stocheze containerul, ar putea da peste o bucată de rocă care să le stea în cale, sau praful rezultat ar putea afecta mecanismele de închidere, așa că încă n-au scăpat”

Exit mobile version