Muzeul Naţional de Istorie a României te invită la o serie de evenimete culturale, după 50 de ani de activitate

FOTO: Hepta
  • Muzeul Naţional de Istorie a României aniversează 50 de ani de activitate printr-o serie de evenimente culturale ce vor avea loc la sediul muzeului.
  • Joi, 12 mai, va avea loc vernisajul expoziţiei „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” în cadrul proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” .
  • Vor mai avea loc deschiderea micro-expoziţiei care-l omagiază pe Ion Heliade Rădulescu, inaugurarea expoziţiei „De la diligenţă la clasor” și lansarea în parteneriat cu editura Corint, a cărţii „Prin cafenelele din Micul Paris”.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) aniversează 50 de ani de activitate (1972 -2022) printr-o serie de evenimente culturale ce vor avea loc în luna mai, la sediul muzeului.

Cu această ocazie, vor avea locꓽ lansarea paginii web „MNIR 50”, deschiderea expoziţiei „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”, redeschiderea expoziţiei „Muzeul Jucăriilor” după reorganizare, precum şi lansarea unui nou album „O clădire-simbol a Capitalei: Palatul Poştelor – Muzeul Naţional de Istorie a României”.

Joi, 12 mai, va avea loc vernisajul expoziţiei Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” în cadrul proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” („Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”).

Expoziţia reprezintă o premieră pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, fiind pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR, realitate virtuală şi AR, realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic.

Sâmbătă, 14 mai, cu ocazia „Nopţii Muzeelor” au loc reconstituiri istorico-militare, ateliere educative şi momente artistice

Au fost alese două situri reprezentative, deopotrivă prin semnificaţia descoperirilor efectuate în cadrul lor, dar şi prinprezenţa unor artefacte de excepţie provenite de aici în colecţiile muzeului nostru şi al altor instituţii de profil din România: necropola de incineraţie din epoca bronzului de la Cîrna (jud, Dolj, în sud-vestul României) şi cetatea romano-bizantină de la Nufăru (jud. Tulcea, în sud-estul României), ambele situate în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde se păstrează (încă) peisaje arheologice cu totul deosebite.

Vor mai avea loc deschiderea micro-expoziţiei care-l omagiază pe Ion Heliade Rădulescu, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la naştere şi 150 de ani de la moartea acestuia, inaugurarea expoziţiei „De la diligenţă la clasor” care prezintă lumea fascinantă a timbrelor, de la povestea primelor mărci poştale, până la pasiunea unor întregi generaţii, lansarea în parteneriat cu editura Corint, a cărţii „Prin cafenelele din Micul Paris”, a cărei autor este istoricul Maria Magdalena Ioniţă.