• Thailanda este una dintre țările cu cele mai puține cazuri de coronavirus din lume
  • Țara cu peste 70 de milioane de locuitori a înregistrat 3240 de cazuri și 58 de decese
  • Nimeni nu știe exact cărui fapt se datorează exact datorează aceste cifre, dar cazul nu este singular: mai multe state din regiune înregistrează puține cazuri de Covid-19

Să fie oare distanțarea socială bine înrădăcinată în cultura thailandeză – cu obiceiul de a saluta o persoană de la distanță și nu printr-o îmbrățisare – una dintre cauzele care au dus la menținerea sub control a epidemiei? Sau poate politica de a impune timpuriu purtarea măștilor, în combinație cu un sistem medical bine pus la punct? Acestea sunt doar unele dintre întrebările pe care experții și le pun cu privire la situația din Thailanda, unde numărul cazurilor de Covid-19 este foarte scăzut.

În ciuda fluxului mare de turiști care au intrat în țară la începutul anului, când virusul era deja prezent în Asia, Thailanda a înregistrat doar 3240 de cazuri și 58 de decese. De asemenea, autoritățile au anunțat că nu a mai existat niciun caz de transmitere comunitară de aproape 7 săptămâni.

Cazul Thailandei nu este unul singular, iar rata de infectare scăzută se înregistrează și în alte țări din regiune. Vietnam, de exemplu, nu a avut niciun deces cauzat de Covid-19 și nu a mai raportat niciun caz de transmitere comunitară de 3 luni de zile. Myanmar, un alt stat din bazinul râului Mekong are 336 de pacienți confirmați cu Covid-19, în timp ce Cambodgia are doar 166 și Laos numai 19.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Nu cred că este vorba de imunitate sau despre genetică. Are legătura cu cultura, thailandezii nu au contact fizic atunci când se întâlesc unii cu ceilalți. La fel se întâmplă și în celelallte țări din regiunie”, a declarat Dr. Taweesin Visanuyothin, purtătorul de cuvând al Ministerului Sănătății din Thailanda.

Totuși, lucrurile nu au stat bine pentru thailandezi la începutul pandemiei. În ianuarie, ei au raportat primul caz din lume înregistrat în afara Chinei – un turist din Wuhan.

Un doctor de la Universitatea din Bankok a declarat, potrivit New York Times, că 90% dintre cei testați au fost asimptomatici, un procent mult mai mare decât media din alte țări.

Thailanda a impus o carantină cetățenilor ei în luna martie, dar acum lucrurile revin la normal, însă nu fără costuri uriașe pentru economie: se estimează că 60% din afacerile din domeniul HoReCa se vor închide până la sfârșitul anului, iar economia va scădea cu 6.5%, într-o țară dependentă de activitățile din turism.