• UBB a analizat efectele asupra economiei după primele 100 de zile de la apariţia primului caz de infectare cu coronavirus în România
  • Aproape 15% din totalul angajaților și-au pierdut locul de muncă de la debutul epidemiei de coronavirus
  • Salariul a scăzut în unele domenii chiar şi cu 28%

Criza coronavirusului a afectat grav piaţa muncii, iar consecinţele nu încetează să apară. O treime din totalul angajaţilor din economie au rămas fără loc de muncă şi aproape 40% din totalul angajaţilor din mediul privat, spun specialiştii în economie, iar asta nu e tot. Aceştia prevăd o tăiere drastică de personal şi în următoarea perioadă.

Toni se află printre cei care se tem de ziua de mâine. Compania la care lucra l-a trimis pentru două luni în şomaj tehnic, dar când s-a întors la serviciu a aflat cea mai cruntă veste: este concediat. Dacă nu îşi găseşte repede altceva de făcut, bărbatul de 42 de ani riscă să rămână pe drumuri. Pe de altă parte cei care nu au fost daţi afară trebuie să se mulţumească cu mai puţin. În nouă sectoare de activitate, salariile au scăzut cu valori între 10 şi 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Eu acum, ce mă fac? Nu pot să-mi dau seama. Am chirie 500 de lei şi plus că data trecută am luat foarte puţini bani. Nici 1200 de lei n-am luat. Nasol e că m-au anunţat chiar când nu mă aşteptam”, spune Toni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

“Îmi este foarte greu să vorbesc de recuperarea joburilor. Ceea ce vedem în momentul de faţă este că avem undeva pe la 140.000 de persoane încă în şomaj tehnic, iar la sfârşitul lunii mai, am avut 430.000 de persoane cu contracte de muncă încetate. Noi previzionăm că acest număr a concedierilor a crescut după sfârşitul lunii mai”, explică Levente Szasz, economist și prodecan FSEGA Cluj.