• Copacul tropical poartă denumirea de Uvariopsis dicaprio.
  • Aceasta este o specie pe cale de dispariție critică.
  • Leonardo DiCaprio a lansat în anul 2020 un apel pentru a salva zona pădurii Ebo din Camerun.

O nouă specie de copac tropical este numită după Leonardo DiCaprio. Acesta a atras atenția asupra zonei Yabassi Key Biodiversity Area atunci când aceasta a fost amenințată de o concesiune de exploatare forestieră anul trecut. Leonardo DiCaprio are în palmares un Oscar, un BAFTA și trei Globuri de Aur, dar cea mai recentă distincție a sa vine de la un grup de oameni de știință internaționali de la Grădinile Botanice Regale Kew din Londra și de la Herbarul Național din Camerun, care l-au onorat pe actorul de la Hollywood și activistul pentru mediu numind o nouă specie de arbori tropicali după numele său.

Uvariopsis dicaprio provine din pădurea Ebo, Camerun, potrivit unui comunicat de presă care anunță arborele tropical, care este prima adăugire la lista de specii noi din 2022 de la RBG Kew. Pădurile Ebo cuprind jumătate din zona-cheie de biodiversitate Yabassi, care este regiunea ancestrală a peste 40 de comunități locale și este casa gorilelor, a elefanților de pădure și a cimpanzeilor, potrivit Key Biodiversity Areas.

În botanică, plantele sunt frecvent denumite după oamenii de știință care au dat dovadă de devotament față de un domeniu de cercetare. DiCaprio a atras atenția asupra Zonei cheie de biodiversitate Yabassi atunci când aceasta a fost amenințată de o concesiune de exploatare forestieră anul trecut.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Leonardo Dicarpio și-a arătat sprijinul într-un mesaj pe Twitter

Pădurea Ebo din Camerun, dar și toate animalele care trăiesc acolo sunt în pericol. Printre acestea se numără elefanții de pădure, gorilele, cimpanzeii și multe altele. Haideți să ajutăm #SaveEboForest”, a spus el într-o postare publicată pe contul său verificat de Twitter în august 2020. O lună mai târziu, guvernul camerunez a revocat concesiunea de exploatare forestieră.

Am apreciat foarte mult sprijinul pe care Leo ni l-a oferit în campania de protejare a Ebo anul trecut, așa că ni s-a părut potrivit să îl onorăm în acest fel, numind o specie unică doar în această pădure, după el”, a declarat Martin Cheek, un om de știință de la RBG Kew care a fost implicat în cercetare, într-o declarație în care a anunțat rezultatele.

Dacă concesiunea de exploatare forestieră ar fi mers mai departe, am fi pierdut probabil această specie din cauza exploatării lemnului și a agriculturii prin tăieri și arderi, care urmează de obicei concesiunilor de exploatare forestieră”.
Uvariopsis dicaprio este o specie pe cale de dispariție critică deoarece locuiește într-un habitat forestier neprotejat, expus la pericole, inclusiv la exploatarea forestieră și minerit.