• Generalul (r) Silviu Predoiu, despre istoria fake news-ului: ,,A apărut de mult timp, doar denumirea este nouă. (…) Nimic nu s-a schimbat în principiile dezinformării fake news, tehnologia a adus viteza de distribuție și accesibilitatea informației.”
  • Silviu Predoiu despre fake news și Statul Paralel: ,,E undeva la jumătatea drumului între fake news și realitate”
  • S. Predoiu, despre intrarea în politică: ,,Nu sunt naiv! Știu cum arată politica adevărată, din păcate. Poate că sunt naiv atunci când îndrăznesc să cred că putem să o schimbăm.”

Generalul (r) Silviu Predoiu, fost șef operațiuni SIE, a acordat luni, 2 noiembrie, un interviu în exclusivitate jurnalistului Vlad Craioveanu. O discuție interesantă și o analiză pertinentă – într-o ediţie specială a emisiunii ,,Ochii pe mine!”, la Aleph News –  despre ceea ce înseamnă noțiunea de fake news în zilele noastre, sub toate formele lui.

Generalul (r) Silviu Predoiu a vorbit și despre viața de spion – cu satisfacțiile, limitele și riscurile ei – dar care nu este nici pe de parte așa cum ne place să o vedem în filme, cu un James Bond, mereu învingător în misiunile pline de adrenalină. Invitatul lui Vlad Craioveanu a devoalat totodată și motivul pentru care a decis să intre în partidul Pro România.

De unde pornește istoria fake news-ului?

Știre falsă. Zvon. Minciună. Dezinformare. Cât de distructivă, cât de periculosă poate fi cu adevărat o știre falsă și care sunt repercusiunile? Este oare posibil să minți, sa răspândesti povești false fără să fii neaparat un ticălos?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

,,Fake news este o noțiune aparent nouă, s-ar putea să avem impresia că a apărut acum câțiva ani de zile, că a apărut o dată cu Trump. În realitate, a apărut de mult timp, doar denumirea cu care a apărut este nouă.”, explică generalul Silviu Predoiu.

S. Predoiu: ,,Valoarea unei informații este dată de beneficiar”

Invitatul lui Vlad Craioveanu susține că valoarea unei informații  este dată de beneficiarul care știe s-o folosească.  Fostul șef operațiuni SIE explică și faptul că problema fake news-ului ar ar trebui dezbătută în Parlament.

,,Nimic nu s-a schimbat în principiile dezinformării fake news, tehnologia  a adus viteza de distribuție și accesibilitatea informației. Pe masură ce crește puterea tehnologiei crește și viteza și puterea de acoperire.”

Cum privim Statul Paralel, ca pe o realitate sau ca pe un Fake News?

,,E undeva la jumătatea drumului între fake news și realitate. A fost vorba de niște persoane care, inițial, așa cum am sesizat eu, au plecat cu cele mai bune intenții la drum. Au conștientizat că o serie de întrebări sunt pe punctul de a deveni prea puternice pentru a fi combătute cu mijloacele legale. Corecțiile legale întârziau să apară și și-au asumat cumva, într-o formă de haiducie modernă, au revendicat dreptul de a lucra ele cu alte mijloace împotriva acestor amenințări”, susține generalul (r) Silviu Predoiu.

Despre eșecuri și victorii în spionaj

Generalul (r) Silviu Predoiu devoalează faptul că nu putem vorbi despre incidente majore în spionaj. ,,Eșecurile se află, nu victoriile… Când vine vorba de spionaj, despre victorii nu vorbește nimeni”, conchide fostul șef operațiuni SIE.

S. Predoiu, despre pregătirea unei persoane din Servicii: ,,Pentru a educa spiritul disciplinei

Dacă ești curios să descoperi cum se pregătește și cum se formează un om care lucrează în Servicii, să știi că lucrurile nu sunt deloc simple. În plus, inteligența emoțională și creativitatea sunt foarte importante pentru un ofițer de teren.

,,Este un antrenament complex, este și o parte sportivă care ține de sport, de pregătire militară, de instruire militară. Nu atât pentru ca să știi să bați pas defilare, ci pentru a educa spiritul disciplinei, a conștiinciozității, a rigurozității, mai ales că astăzi nu se mai trece prin serviciul militar, nu mai este obligatoriu serviciul militar.

Există o pregătire de bază, generală, pe care o parcurgem toți în centrul nostru de instruire, care extinde pe o perioadă destul de mare de timp. Eu am prins cursul de doi ani de zile. Au variat, ulterior, ca perioadă, dar sunt destul de lungi și foarte solicitante. Așa este pregătirea generală, uniforma tuturor cadrelor din Serviciul de Informații Externe.

Există prietenie în spionaj?

Spionajul are însă limitele lui pe care trebuie să le respecți. Cât despre prietenie la locul de muncă, lucrurile nu sunt deloc simple.

,,Am persoane cu care am colaborat. Prietenia implică timp, sentimente, nu ai timp, nu permit normele o apropiere foarte mare. Am colaborat în misiuni, am avut o relație apropiată, nu se poate vorbi de prietenie.”

,,Există, din păcate, colegi care și-au pierdut viața. În cazul colegilor din SIE e totul anonim. Și moartea e îmbrăcată într-o legendă, pentru a fi justificată”, conchide generalul (r) Silviu Predoiu.

S. Predoiu: ,,Copiii mei au aflat atunci când eram deja general

,,La noi, în cultura serviciului nostru, suntem mult mai relaxați. La noi, de regulă, partenerul de viață este informat, în cele mai multe cazuri. Există și cazuri în care nu sunt informați. Pe parcurs, s-ar putea să mai afle… (…) Dar, de regulă, copiii află atunci când ajung la o vârstă la care pot procesa această informație.

Copiii mei au aflat atunci când eram deja general, ca urmare a unui articol apărut în presă. Au aflat din presă, înainte ca eu să ajung acasă. I-am găsit foarte supărați. Fata avea 20, băiatul avea 17 ani atunci când au aflat că nu sunt director administrativ în Ministerul Afacerilor Externe, așa cum știau copiii, cum știau toți prietenii, vecinii… Au fost cam supărați. Probabil că au fost și mândri într-un final, dar, în seara aceea, îți spun sigur că au fost destul de supărați.”

S. Predoiu: ,, Nu sunt naiv! Știu cum arată politica adevărată (…)

Silviu Predoiu s-a înscris în partidul Pro România. Mărturisește că, în ciuda faptului, că știe cum este politica, crede că poate fi schimbată. Dar, nu de pe margine, arătând cu degetul, ci prin implicare și prin convingerile pe care le-a avut mereu. 

,,Sunt convingeri pe care le-am avut întodeauna. Eu așa cred că ar trebui să arate lucrurile și, spuneam și în postarea mea… Nu sunt naiv! Știu cum arată politica adevărată, din păcate. Poate că sunt naiv atunci când îndrăznesc să cred că putem să o schimbăm. Dar, iarăși mă îndoiesc. Trebuie să ne asumăm acest lucru. Nu putem doar să bombănim de pe margine că asta nu-i bine, asta nu-i bine, nu sunt de acord cu ceva. Trebuie să ne hotărâm să facem ceva.”

Despre teoriile conspirației în vremuri de criză

Care este de fapt mecanismul care duce la apariția lor? Cui folosesc? În plus, ce rol au avut conspirațiile în timpul pandemiei pentru a semăna neîncrederea în existența virusului și în autorități și cât de predispuși sunt românii să adere la astfel de teorii?

,,Nimeni nu a hotărât să vină pandemia, să instaureze un regim autoritar. Problema este ce se întâmplă într-o asemenea speță ulterior. Ați văzut că a apărut pandemia și au fost supendate o serie de drepturi la libera circulație, la libera exprimare (…) Măsurile acestea s-au luat și la noi și la alții. E o diferență majoră față de modul de anunțare. Să vă uitați pe înregistrări cum a anunțat Merkel în Germania, cu câtă empatie, subliniind la două cuvinte cât regretă că ia măsurile, că înțelege cât de gravă e suspendarea unor drepturi.”

Care este raportul logică – emoție în răspândirea unei teorii a conspirației/fake news? Persoanele raționale sunt și ele expuse unor astfel de informații toxice?

,,Teoria conspirației, ca și informațiile false au succes pentru că se adresează emoțiilor, sunt procesate mult mai ușor și fixate în memoria noastră. Raționale sunt dezmințirile, dar o teorie a conspirației înseamnă o componentă emoțională.