• Prima mașina de cafea din lume a fost inventată în 1935 de către Ferenc Illy, un bărbat de origine maghiară, născut la Timișoara.
  • Ferenc Illy s-a căsătorit în Italia, acolo unde s-a stabilit și a fondat propria companie de cafea.
  • În prezent, afacerea este tot în mâinile familiei și este condusă de nepotul inventatorului, Andrea Illy.

Mașina de cafea – unul dintre cel mai des întâlnite electrocasncie dintr-o bucătărie – a transformat ritualul pregătirii cafelei într-unul de scurtă durată și a intensificat aroma unei licori atât de iubite. Existența acesteia datează din 1935, iar cel care a inventat prima mașină automată de cafea din lume a fost un bărbat de origine maghiară, născut în Transilvania sfârșitului de secol al XIX-lea. Numele său a fost Ferenc ( în it. Francesco) Illy, iar astăzi compania sa este prezentă în 140 de state din lume.

Cine a fost Ferenc Illy, inventatorul primei mașini automate de cafea?

Ferenc Illy s-a născut la Timișoara, în 1892, dintr-un tâmplar maghiar și o nemțoaică. Și-a terminat școala acolo și a fost înrolat în armata austro-ungară la izbucnirea Primului Război Mondial în 1914, când avea 22 de ani. Acesta a luptat pe fronturile din sud, inclusiv în bătălia de la Isonzo și s-a stabilit la Trieste după încheierea războiului.

Acolo, s-a căsătorit cu Vittoria, o profesoară de pian italiană cu rădăcini germano-irlandeze. Cuplul a avut împreună doi copii: Ernesto și Hedda. Illy și-a găsit un loc de muncă la o companie de prăjire și distribuție a cafelei, unde nu era mulțumit de metoda de conservare, așa că a implementat câteva schimbări bazate pe propriile idei și a îmbunătățit procesul. El a înlocuit aerul folosit în ambalaj cu azot de înaltă presiune și a sigilat ermetic cutiile de conserve, inventând practic ambalarea în vid. Astfel, cafeaua prăjită și-a păstrat aroma mult mai mult timp. La scurt timp după, în 1933, a fondat compania sa, acum celebră în întreaga lume, Illycaffe. În 1935, Ferenc Illy a început să proiecteze propria mașină de cafea. Era prima mașină automată de cafea espresso din lume, o mașină de cafea cu aburi fierbinți. A brevetat-o în 1935 sub numele de Illetta.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În timp, alte aparate similare de cafea au fost inventate, având ca inspirație invenția lui Ferenc Illy.

Ferenc Illy a murit în Trieste (Italia), în 1956. Conducerea companiei a fost atunci preluată de către fiul său, Ernesto Illy. Acesta a absolvit ca inginer alimentar pentru a călca pe urmele tatăului său. El a lucrat ca manager la Illycaffè în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Comapania Illy se află încă în mâinile aceleiași familii și este condusă de descendenții celei de-a treia generații Illy. Fiul lui Ernesto, Andrea Illy, este în prezent președintele companiei, iar sora lui Andrea, Anna Illy, și frații Francesco Illy și Riccardo Illy fac parte din consiliul de administrație. Cafeaua Illy este disponibilă la nivel mondial, diferențele de preț reflectând tarifele globale. Compania a avut succes încă de la început, iar acesta nu s-a știrbit nici cu trecerea anilor. Illycaffè este astăzi prezentă în 140 de țări din întreaga lume.

În 1999, Illy a înființat Universitatea Cafelei, Unicaffe, în Napoli pentru a sprijini educația, cercetarea și inovarea legate de cafea. Universitatea a fost ulterior mutată în birourile companiei din Trieste; rețeaua Unicaffe are în prezent 27 de filiale în întreaga lume.