• Pe lângă vaccin, Oxford ne dă azi și „Cuvântul Anului”, o tradiție începută în 2004
  • Oxford English Dictionary a ales cuvintele care definesc anul 2020
  • Cuvântul „pandemie” a fost folosit de peste 57.000 de ori

Ce spun cei de la Oxford

Alex Anghel, corespondent Aleph News: „Pentru că 2020 a fost un an atât de diferit, cu atât de multe evenimente care au dat lumea peste cap, Oxford Dictionaries vin pentru prima dată cu o serie de cuvinte. Spun ei că le-a fost imposibil să aleagă unul singur, ca până acum. Sunt mai multe cuvinte care s-au remarcat, și care arată de fapt impactul pe care l-a avut coronavirusul asupra limbii engleze.

Așa că au publicat raportul „Cuvintele Unui An Fără Precedent”, și le-au împărțit pe teme: work from home și tehnologie, social media și mișcări sociale și, bineînțeles, COVID-19.

Casper Grathwohl, președintele Oxford Dictionaries spune așa: „N-am mai întâlnit până acum un astfel de an, în ceea ce privește limba. Echipa noastră a identificat sute de cuvinte și de sensuri noi, multe dintre ele ar fi fost imediat alese Cuvântul Anului, într-un an obișnuit.”

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Cuvintele care s-au remarcat anul acesta

Alex Anghel: „Dacă în anii trecuți vorbeam de cuvinte precum „toxic” sau „urgență climatică”, anul ăsta ies în față „covidioții” sau „pandemia„, cuvânt folosit de peste 57.000 de ori mai des față de anul trecut. Începutul anului a fost marcat de incendiile de vegetație din Australia și de „impeachment”-ul ui Trump, dar din martie, COVID-19 a devenit, de departe, tema principală. Cu tot ce ține de el: izolare, carantină, personal esențial, sau chiar, uite, coronavirus, un cuvânt inventat încă din 1968, și care până anul ăsta n-a prea fost folosit în afara conextelor medicale. Pandemia a scăzut și interesul pentru mediu și schimbările climatice, care în 2019 au fost în centru atenției”.