• Aproximativ 250 de lebede de vară s-au adunat în golfurile din Clisura Dunării
  • În lipsa turiştilor care le hrăneau, lebedele se adună la pontoanele pensiunilor
  • În România, lebedele sunt protejate prin lege

Zeci de lebede albe s-au adăpostit în Clisura Dunării. Este a patra iarnă în care păsările se adună în zona localităţii Eşelniţa din Mehedinţi. Anul trecut pe vremea acestea, zeci de turişti se priveau spectacolul pe care elegantele păsări îl dădeau pe apă.

Acum, din cauza pandemiei, Clisura este pustie, iar lebedele aşteaptă, în zadar, turiștii care le hrăneau.

Florentina Muchitsch este proprietarul uneia dintre pensiunile din Eşelniţa. Povesteşte că nu are turişti,  dar vine de două ori pe zi aici pentru a hrăni lebedele, iar anul acesta a fost surprinsă să vadă că, în loc de şase păsări, câte veneau de obicei, la pontonul său au apărut douăsprezece.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Florentina Muchitsch, proprietar pensiune: “Ceilalţi vecini nemaifiind în zonă să le mai dea de mâncare, nemaiexistând turişti, nici turiştii care să le alinte, cred că din cauza asta toate s-au axat pe pensiunea noastră. Între 4-4.30 le găsim. Le vedem cum vin şi se aşează. Efectiv, se aşează şi se uită. Se uită spre pensiune: venim sau nu venim să le dăm de mâncare.”

Lebedele sunt atent monitorizate de specialiştii Parcului Natural Porţile de Fier. Amalia Dumbravă este biolog în cadrul Parcului Natural şi în fiecare iarnă face inventarul acestor păsări. Aproximativ 250 de lebede albe de vară sunt acum în Clisura Dunării.

Amalia Dumbravă, biolog Parcul Natural Porţile de Fier: „Este un obicei al păsărilor de apă, iarna, să se adune în zone liniştite unde nu se fac prea multe valuri. Acum, a fost şi acest val de rece în ţară şi este posibil, cumva, ca din lacurile interne poate unele dintre ele deja îngheţate, de pe lacurile respective să vină păsările în zona Dunării unde foarte greu îngheaţă.”

Biologii avertizează că pâinea sau alimentele care conţin zahăr şi sare le fac rău lebedelor.