Când vine vorba despre arta autohtonă, Constantin Brâncuși este primul în topul celor 100 de artiști români care i-au îmbogățit pe colecționari.

Lucrarea lui, „La Jeune fille sophistiquee”, a fost adjudecată pentru 52,9 milioane de euro. Este vorba de exemplarul din bronz al portretului stilizat al scriitoarei și activistei anglo-americane Nancy Cunard, care a fost vândut la New York de casa de licitații Christie’s, în 2018.

În top, pe locul al doilea, este pictorul contemporan Adrian Ghenie, cu lucrarea ”Nickelodeon”. Ea a fost adjudecată în 2016, cu 7 milioane de euro.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„În topul tranzacțiilor de pe piața românească de artă rămân Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza. Cea mai valoroasă adjudecare petrecută, până în acest moment, este opera lui Nicolae Grigorescu: „Țărăncuță cu basma albă” si a fost adjudecată pentru 340.000 de euro, la casa de licitații Artmark”, spun repezentanții casei de licitații.

Piața de artă românească a crescut de opt ori în ultimii 5 ani, în rândul colecționarilor. Preferințele lor se îndreaptă, în continuare, către arta de patrimoniu și către marii maeștri ai artei românești.