• Piatra lui Arthur a luat naștere în urmă cu aproape 6.000 de ani.
  • Piatra lui Arthur este acum unul dintre cele mai distincte și mai cunoscute monumente neolitice din Anglia.
  • Se presupune că monumentul marchează locul unde a fost îngropat Arthur.

Un misterios mormânt de piatră din vestul Angliei – cunoscut sub numele de Piatra lui Arthur datorită legăturilor sale cu miticul rege Arthur – a luat naștere în urmă cu aproape 6.000 de ani, ca parte a unui „peisaj ceremonial” elaborat în întreaga zonă, potrivit arheologilor.

Săpăturile din acest an în apropierea structurii antice de piatră din zona rurală Herefordshire, între Anglia și Țara Galilor, arată că locul a fost inițial ocupat de o movilă de pământ care indica o altă structură antică din apropiere. Însă, câteva sute de ani mai târziu, aceasta a fost reconstruită și realinată pentru a indica spre dealuri mult mai la sud, a declarat pentru Live Science, liderul proiectului, Julian Thomas, profesor de arheologie la Universitatea din Manchester.

„Acesta este un peisaj ceremonial precum cele din jurul Stonehenge sau Avebury, dar mai degrabă mai devreme. Cu siguranță implică faptul că acesta este un loc care era important din punct de vedere politic sau spiritual la începutul neoliticului”, a spus Thomas.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Evenimente istorice petrecute la piatra lui Arthur

Piatra lui Arthur este formată din nouă pietre drepte sau „în picioare”, care susțin o imensă „piatră de căpătâi” cântărind peste 25 de tone. Pasajul de dedesubt duce la ceea ce se crede a fi o cameră de înmormântare, deși nu au fost găsite rămășițe umane acolo.

Structura își trage numele din legendele despre Regele Arthur, despre care se spune că ar fi rezistat invaziei saxone din Marea Britanie în urmă cu aproximativ 1.500 de ani.

De asemenea, mai multe evenimente istorice au avut loc acolo, inclusiv un duel între cavaleri în timpul Războaielor Rozelor din secolul al XV-lea. În 1645, în timpul Războiului Civil Englez, regele Carol a luat masa cu armata sa acolo. Și, potrivit site-ului Mysterious Britain, Arthur’s Stone a fost sursa de inspirație a lui C.S. Lewis pentru „masa de piatră” unde a fost sacrificat Leul Aslan în poveștile sale din „Narnia”.

Ce sunt aceste Săli ale Morților

Săpăturile au scos la iveală faptul că prima movilă de pământ din situl de la Piatra lui Arthur indica așa-numitele Săli ale Morților, pe care echipele conduse de Thomas le-au descoperit pe o creastă aflată la puțin peste 1.000 de metri distanță în 2013. Sălile Morților au fost inițial clădiri mari din lemn, care au fost incendiate în mod deliberat și înlocuite cu trei movile funerare din pământ, probabil după ce un lider local a murit. Rămășițele unor clădiri din lemn similare au fost găsite în cimitire neolitice din Europa.

Amplasamentul original al movilei a fost păstrat de o palisadă de stâlpi de lemn verticali și era foarte asemănător cu movila centrală din situl Halls of the Dead, a declarat Thomas. Dar stâlpii au putrezit în curând și movila s-a prăbușit, astfel că un al doilea monument a fost construit în acest loc până la 200 de ani mai târziu.

Monumentul reconstruit, probabil format din pietrele care au rămas astăzi în interiorul unei a doua movile de pământ, avea, de asemenea, un „bulevard” de stâlpi de lemn care arătau spre un gol proeminent între două dealuri la orizont la aproximativ 20 de kilometri distanță, a spus el.

„În mod semnificativ, elementele de piatră se află pe aliniamentul ulterior, împreună cu bulevardul de stâlpi, iar acesta este unul dintre motivele pentru care cred că fac parte din versiunea ulterioară a monumentului”, a adăugat Thomas. „Cred că accentul inițial se pune pe relațiile interne dintre monumentele care alcătuiesc complexul, dar că, mai târziu, accentul se mută spre exterior”.

A existat cu adevărat Regele Arthur?

Piatra lui Arthur este acum unul dintre cele mai distincte și mai cunoscute monumente neolitice din Anglia. Mai multe legende locale o leagă de Regele Arthur. Cu toate acestea, trebuie să fi stat în picioare timp de câteva mii de ani până în vremea sa, iar majoritatea istoricilor cred că Arthur probabil nu a existat.

Potrivit unei povești, semnele de pe una dintre pietre au fost făcute de Arthur când a îngenuncheat acolo pentru a se ruga; o altă poveste spune că acele semne sunt crestăturile coatelor unui uriaș pe care l-a ucis. De asemenea, se presupune că monumentul marchează locul unde a fost îngropat Arthur.