- Limba română e cunoscută prin sensurile și conotațiile diverse pe care le au cuvintele din dicționar
- În viața de zi cu zi ne confruntăm cu o cenzură mascată sub pretextul bunei înțelegeri între oameni
- „Cuvântul «negru» va fi propus pentru excludere din Dicționarul Limbii Române din cauza conotațiilor rasiste“ a fost un fake-news, cu ocazia Zilei Păcălelilor
Limba română e cunoscută prin sensurile și conotațiile diverse pe care le au cuvintele din dicționar. Dacă spui ciocan, asta poate însemna o unealtă, poate fi și pumn, dar există și un sens cu conotație sexuală.
Iar dacă e să te conformezi normelor politically correctness-ului, constați că numărul de cuvinte pe care le poți folosi fără să jignești pe nimeni se reduce considerabil. În toată lumea există acest pericol de a fi judecați de corectitudinea politică. Adică de a transpune din vremuri trecute idei care ne trec nouă prin cap astăzi, ceea ce este complet greșit.
„Limba se schimbă continuu. Limba niciodată nu stă pe loc. Instituțiile care normează sunt întodeauna cu un pas în urma vorbitorului“, spune Alexandru Cosmin Nicolae, de la Institutul Iorgu Iordan.
În viața de zi cu zi ne confruntăm cu o cenzură mascată sub pretextul bunei înțelegeri între oameni. Cuvinte ca mamă și tată se vor a fi înlocuite cu părinți, iar diferite mișcari recent apărute te forțează să te conformezi, dacă nu vrei să ajungi subiect principal de scandal.
„Trăim cu toții într-o revoluție, cel puțin asta simt eu, este evident că se încearcă acest experiment de a modifica omul, de a modifica arta, de a modifica ființa umană“, spune George Costin.
„Cu grijă, cu spirit de echilibru, urmând niște reguli și noi avem un mare avantaj ca români. Limba română e atât de armonioasă, de permisivă, încât se apără și singură“, spune Ioan Aurel Pop.
De 1 aprilie, Ziua Păcălelilor, am vrut să îți arătăm cât de volatilă e granița între o știre reală și una falsă. Cuvântul „negru” a supraviețuit și este, „din nou“, în dicționarul Limbii Române. Să-ți spun sincer, nu a fost niciodată în pericol. Și corectitudinea politică are o limită, iar noi am încercat să vedem care este ea prin fake news. Chiar dacă în spatele ideii au stat numeroasele scandaluri pe tema „Black Lives Matter” și, mai nou, sancționarea arbitrului Sebastian Colțescu.
Iată cum a arătat „păcăleala“ de ieri:
FAKE NEWS. Cuvântul „negru“ va fi propus pentru excludere din Dicționarul Limbii Române din cauza conotațiilor rasiste
Dacă restricțile lui Cîțu nu ți-au ajuns, Institutul Linvistic „Iorgu Iordan” ți-a mai pregătit una. După numeroase scandaluri Black Lives Matter și, mai nou, după sancționarea arbitrului Sebastian Colțescu, Institutul a luat măsuri radicale.
Cuvântul „negru“ va fi propus pentru excludere din Dicționarul Limbii Române din cauza conotațiilor rasiste. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, își aduce aminte că există un precedent.
„Nu era necesar. Eu îmi aduc aminte de un alt proiect de lege de pe vremea lui Ceaușescu, când au vrut să excludă din dicționar cuvintele «domn» si «doamnă» si n-au reusit“, spune Ioan Aurel Pop.
„Să ne aducem aminte că, în Evul Mediu, erau interzise anumite pasaje muzicale, anumite note nu puteau fi puse într-o anumită secvență pe partitură. Nu suntem departe de acea absurditate“, spune George Costin, actor și director al Centrului Cultural Lumina.
Ideea pare simplă, dar consecințele pot fi extrem de complexe. Ioan Aurel Pop o vede ca parte a unui curent mondial care a luat o direcție greșită: „În toată lumea există acest pericol de a fi judecați de corectitudinea politică. Adică de a transpune, din vremuri trecute, idei care ne trec nouă prin cap astăzi, ceea ce este complet greșit“.
Nici reacțiile oamenilor nu sunt favorabile acestei propuneri. Iată câteva păreri:
„Cred că nu are rost sa fie exclus cuvântul prorpiu zis, pentru că are atât de multe conotații, încât este clar nevoie să analizezi contextul înainte de a judeca.“
„Nu cred că este necesar. Negru e negru de când e lumea și pământul, nu e ceva ieșit din comun.“
„Și atunci cum o să mai zicem tricou negru, chestii de genul ăsta?“
„Păi sunt împotrivă. Nu poți să excluzi ceva care va exista întodeauna. Total împotrivă, este o aberație.“