• „Shot Sage Blue Marilyn”, de Andy Warhol, a fost pictat în 1964.
  • Shot Sage Blue Marilyn” ar putea fi cel mai scump tablou din secolul XX.
  • Casa Christie’s va folosi încasările în beneficiul copiilor din întreaga lume.

Tabloul „Blue Marilyn” va fi scos la licitație, din luna mai, de către Casa Christie’s, potrivit anunțului făcut de către aceasta. Tabloul a fost pictat în anul 1964, de către Andy Warhol și este „pictura cea mai importantă din secolul al XX-lea, care va fi vândută la licitație într-o generație”, declară Alex Rotter, președintele Casei Christie`s.

Alex Rotter a numit vânzarea „un moment important” în istoria artei.

„În opinia mea și aceasta este istoria artei este personală într-o anumită măsură. În opinia mea, aceste tablouri și acest tablou, în special, simbolizează tot ceea ce este relevant pentru noi în secolul XX, tot ceea ce este relevant pentru Warhol. Din nou, așa cum am spus, frumusețea și tragedia care vine cu ea, totul face parte din ea și totul este în ea. Și o simțim cu toții.”, adaugă Alex Rotter, președintele Casei Christie`s.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Este așteptat ca licitația din primăvară să depășească succesul operei „Silver Car Crash (Double Disaster)”, din 1963, semnat de același pictor și vândut cu 105,4 milioane de dolari de către casa de licitații Sotheby`s.

Astfel, „Shot Sage Blue Marilyn” ar deveni cel mai scump tablou din secolul XX, vândut vreodată la licitație, potrivit lui Alex Rotter.

„Acest tablou are șaizeci de ani, chiar simțiți că vă aflați în fața unui tablou vechi de șaizeci de ani? Are ceva. Are ceva care este unic. De aceea am pus-o alături de Venus de Botticelli și de Monet și de aceste portrete, cele mai emblematice, cu care avem șansa să fim, să le vedem și pentru noi, să le vindem.” , mai spune președintele Casei Christie`s.

Warhol a definit termenul de „Pop Art” și, cu siguranță, a reușit să captureze cultura unei întregi epoci prin munca sa. Portretul actriței Marilyn Monroe este una dintre cele mai puternice creații ale artistului. Aceasta este o piesă de artă compusă dintr-o fotografie a feței actriței Marilyn Monroe, centrată pe o pânză mare pictată cu aur. A fost finalizată în 1962, în același an cu moartea prematură a lui Monroe.

El o celebrează, în acest portret, iar ea este înconjurată de aur. Această alegere poate fi favorizată de faptul că Andy Warhol a crescut mergând la biserică și deseori, în biserici, sunt prezente acele picturi aurite numite icoane.

După ce este împușcat în 1968, viața lui Andy Warhol este documentată, fiind puse bazele seriei lansate de Netflix, „The Andy Warhol Diaries”, care dezvăluie secretele din spatele personalității sale.

Casa Christie’s va folosi încasările în beneficiul copiilor din întreaga lume.