• Portretul Regelui Henric a fost inițial expus în Weston House, reședința lui Ralph Sheldon, și este considerat o descoperire semnificativă pentru istoria orașului Warwick.
  • După descoperirea portretului, acesta a fost mutat la Centrul de Colecții Muzeale al Consiliului Județean Warwickshire.
  • Istoricul Busiakiewicz a menționat că alte opere ale lui Sheldon au fost vândute cu prețuri semnificative, ceea ce sugerează o valoare potențială ridicată pentru această pictură.

Un portret celebru al Regelui Henric al VIII-lea, considerat mult timp pierdut, a fost găsit după ce un istoric de artă l-a observat în fundalul unei fotografii distribuite pe rețelele de socializare, scrie The Independent.

Pictura în cauză făcea parte dintr-un set celebru de 22 de portrete comandate în anii 1590 de tapițerul Ralph Sheldon. Portretul a fost expus inițial în Weston House, reședința din Warwickshire a lui Sheldon, însă în prezent doar o mână de tablouri din colecție mai supraviețuiesc.

Istoricul de artă Adam Busiakiewicz, care lucrează ca consultant pentru faimoasa casă de licitații Sotheby’s, a observat pictura în fundalul unei fotografii postate de locotenența Warwickshire pe X la 4 iulie. Contul a distribuit o fotografie a unei recepții organizate la Shire Hall, iar portretul este aproape vizibil în fundal.

Recomandări

BOX OFFICE-UL DE WEEKEND
ROMÂNIA E ÎN TOP
ÎN CE INVESTEȘTE MUSK?
CUM SĂ SPUI NU?
E GATA RO DE EV-URI?
CARE-I TRENDUL?

„Faptul că am fost norocos să pun cap la cap [ce era] într-o oră este foarte interesant”, a declarat Busiakiewicz pentru BBC. „Petrec mult timp gândindu-mă la picturi și uitându-mă la pereții oamenilor.”

Într-o postare pe blog, Busiakiewicz a explicat că vârful arcuit distinctiv al portretului este specific celorlalte picturi din setul Sheldon și este identic cu cadrele în care se află alte picturi supraviețuitoare din set. În plus, această compoziție particulară a Regelui Henric este prezentată într-o gravură a Galeriei lungi de la Weston Hall, realizată de anticarul Henry Shaw.

Alte picturi care au supraviețuit din acest set sunt expuse în Galeria Națională de Portrete din Londra, la Colegiul Eton și la Casa Knebworth.

După ce istoricul a alertat autoritățile locale cu privire la suspiciunile sale, Consiliul Județean Warwickshire l-a invitat să arunce o privire. De la descoperire, portretul a fost mutat la Centrul de Colecții Muzeale al Consiliului pentru cercetări suplimentare.

Busiakiewicz a declarat că, deși nu a putut oferi o valoare exactă pentru pictură, știa că alte opere ale lui Sheldon au fost vândute cu aproximativ 200.000 de lire sterline.

Setul de 22 de tablouri al lui Sheldon a fost vândut la licitație, iar majoritatea dintre ele sunt încă dispărute până în prezent. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a stabili ce s-a întâmplat cu portretul lui Henric al VIII-lea și cum a ajuns la Shire Hall.

Cercetările lui Aaron Manning, istoric din Warwick și manager de interpretare pentru Historic Royal Palaces, au scos la iveală o vizită de stat a lui Henric al VIII-lea la Warwick în septembrie 1511, necunoscută anterior. Scrisorile scrise de Henric al VIII-lea păstrate în Arhivele Naționale arată adresa de la care acesta scria. Deși experții Tudor au studiat anterior conținutul scrisorilor, aceștia nu au considerat adresa semnificativă.

Busiakiewicz a declarat: „Acest portret al lui Henric al VIII-lea este o remarcabilă pictură Tudor a unuia dintre cei mai cunoscuți regi ai Angliei. De când actualii proprietari ai castelului Warwick au vândut un portret fabulos al lui Henric al VIII-lea din castel în 2015, Warwick a avut nevoie de o imagine importantă a acestui rege care să stea în locul său”, a relatat Coventry Live.

Manning a spus: „Ar putea fi cel mai recunoscut rege englez, dar există doar atât de multe portrete ale lui Henry al VIII-lea care au fost pictate în perioada Tudor.

Este minunat că un portret pierdut din anii 1500, în special unul comandat pentru și expus într-o casă din Warwickshire, a fost redescoperit; un plus foarte important pentru istoria deja bogată a orașului.”

Citește și