• Celebrul portret serigrafiat a lui Marilyn Monroe, realizat de artistul pop Andy Warhol în 1964, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari.
  • Vânzarea a depășit precedentul record pentru o lucrare din secolul XX, intitulată „Femeile din Alger” de Pablo Picasso, vândută cu 179,4 milioane de dolari, în 2015.
  • Warhol și-a creat lucrarea pornind de la o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul „Niagara” din 1953.

Celebrul portret serigrafiat a lui Marilyn Monroe, realizat de artistul pop Andy Warhol în 1964, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari în cadrul unei licitații care a avut loc luni, la New York. Lucrarea a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul XX, vândută vreodată la o licitație publică, potrivit Al Jazeera.

„Shot Sage Blue Marilyn” face parte din seria de portrete pe care Warhol le-a făcut actriței după moartea acesteia în 1962 și a devenit una dintre cele mai cunoscute piese de pop art.

Acesta a fost vândut cu exact 195,04 milioane de dolari, cu tot cu taxe, în doar patru minute, într-o sală aglomerată, luni, la sediul Christie’s din New York. Estimarea sa era de 200 de milioane de dolari.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

„«Shot Sage Blue Marilyn» este vârful absolut al pop-ului american. Pictura transcende genul portretului, depășind arta și cultura secolului XX”, a declarat președintele departamentului de artă a secolelor XX și XXI, Alex Rotter, la Christie’s, într-o declarație care anunță licitația.

Vânzarea a depășit precedentul record pentru o lucrare din secolul XX, intitulată „Femeile din Alger” de Pablo Picasso, vândută cu 179,4 milioane de dolari, în 2015.

Warhol și-a creat lucrarea pornind de la o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul „Niagara” din 1953, așezând culori strălucitoare peste ochii, părul și buzele acesteia.

Andy Warhol a murit în 1987.

Pop Art a apărut în deceniul care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, în special în Marea Britanie și în Statele Unite. Se numește astfel deoarece artiștii au explorat imagini din cultura populară.