- Bernard-Henri Lévy, filosof francez, susţine că scriitorul Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură.
- Filosoful francez, cunoscut şi ca BHL, este o figură influentă pe scena politică, filosofică şi literară franceză.
- Câştigătorul va fi anunţat la începutul lunii octombrie, la Stockholm.
Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Statele Unite, ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură, care va fi decernat în luna octombrie, susţine filosoful francez Bernard-Henri Lévy, potrivit presei străine.
,,Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum„, a scris Bernard-Henri Lévy despre autorul britanic de origine indiană.
Ameninţat cu moartea după ce Iranul a emis o ,,fatwa” în 1989, la un an după publicarea ,,Versetelor satanice„, Salman Rushdie a fost înjunghiat vineri în timpul unei conferinţe desfăşurate la New York.
Potrivit regulamentului Premiului Nobel pentru Literatură, lista celor cinci finalişti la prestigioasa distincţie, cea mai înaltă pentru un scriitor, a fost stabilită încă din luna mai, iar în prezent juriul citeşte operele acestora în întregime.
,,Rushdie merită o reparaţie”
Această listă este confidenţială şi, prin urmare, nu se poate şti dacă Salman Rushdie, deseori luat în considerare pentru Premiul Nobel, se află pe ea. Câştigătorul va fi anunţat la începutul lunii octombrie, la Stockholm.
,,Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie„, argumentează Bernard-Henri Lévy într-un text lung publicat de JDD, intitulat ,,Nemurirea lui Salman Rushdie”.
În opinia filosofului, ,,acest act de teroare absolută care, dincolo de trupul său înjunghiat şi de cărţile sale, este o teroare asupra tuturor cărţilor şi tuturor cuvintelor lumii, cere o ripostă izbitoare„.
Filosoful francez, cunoscut şi ca BHL, este o figură influentă pe scena politică, filosofică şi literară franceză, implicându-se în numeroase cauze, în special în Orientul Mijlociu.