• Povestea lui Moș Crăciun are diferite interpretări, în funcție de zona geografică sau de cultură.
  • Moș Crăciun vine întotdeauna pe 25 de decembrie și este iubit de toți copiii din lume.
  • Se spune despre el că știe tot ce fac copiii și le cunoaște toate dorințele.

Pentru toți copiii, povestea lui Moș Crăciun este despre un bătrânel cu barbă albă și lungă, cu haine roșii și sanie cu zurgălăi.

Bătrânelul merge din casă-n casă, în fiecare noapte de 24 spre 25 decembrie, și lasă cadouri sub brad. 

Zboară pe cerul înstelat într-o sanie fermecată trasă de reni cu puteri speciale. 

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Deși cu toții știm imaginea lui Moș Crăciun, oare știm care este povestea lui și cine este cu adevărat? 

Povestea lui Moș Crăciun din perspectiva ortodoxă

Pe 25 decembrie sărbătorim ziua de naștere a pruncului Iisus Hristos. Între pruncul Fecioarei Maria și al lui Iosif și ziua de Crăciun este o legătură foarte puternică.

Nașterea lui Iisus a făcut posibil ca acum, în fiecare an în noaptea de 24 spre 25 decembrie, fiecare copil să-l aștepte cu nerăbdare pe Moș Crăciun. 

Fecioara Maria și Iosif se aflau într-o călătorie spre Betleem atunci când a sosit momentul nașterii. În locul în care ar fi trebuit să rămână peste noapte, toate odăile erau ocupate.

Nașterea lui Iisus în seara de Crăciun
Sursa Foto: Hepta / AGF / Antonello Lanzellotto

Mariei i-a rămas doar să întrebe din poartă în poartă, pe străduțele din Betleem, dacă îi poate primi cineva. 

Prima poartă la care au bătut a fost cea a lui Moș Ajun, un bătrân sărac care abia avea un colț de pâine pentru el și ai lui.

Moș Ajun, văzând că ar mai trebuit să primească la masă și în casă două guri, i-a trimis către Moș Crăciun, fratele lui mai bogat. 

Maria și Iosif au plecat către Moș Crăciun și-au bătut la poarta acestuia, fericiți fiind că vor găsi loc în care să se odihnească și în care să-l aducă pe lume pe fiul Domnului.

Numai că aici, Moș Crăciun nu era deloc la fel de blând și cald ca săracul Moș Ajun. Moș Crăciun i-a refuzat și a încuiat poarta lăsându-i pe stradă. 

Soției lui Moș Crăciun, Crăciunița, i s-a făcut milă de cei doi, mai ales văzând că o femeie însărcinată cere adăpost. Nici Crăciunița și nici Moș Crăciun nu știau pe cine au în fața ochilor. 

Nașterea lui Iisus în iesle, pe 25 decembrie
Sursa Foto: Profimedia

Crăciunița i-a ascuns pe Maria și Iosif în iesle. Le-a făcut loc printre animale, le-a adus pături și apă caldă pentru ca Fecioara Maria să nască. 

Crăciunița a ajutat-o pe Maria să dea naștere pruncului, numai că Moș Crăciun a auzit plânsetul copilului și a venit în fugă către iesle.

Furios că soția lui i-a încălcat cuvântul, Moș Crăciun i-a tăiat mâinile, dar Fecioara Maria i le-a atins și mâinile s-au prins înapoi, de parcă nimic nu s-a întâmplat. 

Atât Crăciunița, cât și Moș Crăciun au rămas uluiți după această întâmplare și au aflat cine s-a născut în ieslea lor în seara de 25 decembrie. 

La nașterea pruncului au ajuns și cei trei magi, călăuziți de Steaua Magică a Crăciunului care vestea nașterea lui Iisus Hristos. Magii i-au adus pruncului daruri

Cei trei magi la nașterea lui Iisus
Sursa Foto: Profimedia

Legenda spune că din acel moment, Moș Crăciun s-a făcut milos, mai bun și mai cald. De atunci și până acum, Moș Crăciun împarte cadouri în fiecare zi de Crăciun și se umple de fericire când vede bucuria de pe chipul celorlalți. 

Povestea lui Moș Crăciun din Laponia

Povestea lui Moș Crăciun are diferite interpretări. Bătrânul cu barbă și haine roșii este adesea cunoscut de copii drept bătrânul cu multe jucării care locuiește în Laponia. 

De fapt, americanii au dus mai departe povestea lui Moș Crăciun din Laponia. Se spune că Moșul locuiește în apropierea orașului Rovaniemi din nordul Finlandei. 

Moș Crăciun în Laponia
Sursa Foto: Profimedia

Acolo, Moș Crăciun ar avea un întreg sat al lui unde există numeroase făbricuțe în care spiridușii confecționează cadourile pe care le cer copiii în scrisorile pe care le lasă sub brad.

Moș Crăciun știe ce vrea fiecare copil din lume. Iar în noaptea de 24 spre 25 decembrie își umple sacul magic cu cadouri și pornește spre fiecare casă. 

Legenda Moșului din Laponia spune că acesta zboară cu sania trasă de renii magici și coboară pe coș pentru a împărți cadourile mult așteptate de copii.

Legende despre Moș Crăciun

  • Se spune că Moș Crăciun are o adresă în Laponia către care copiii, de peste tot din lume, chiar trimit scrisori. 
  • Legenda spune că Moș Crăciun deține în satul lui chiar o Poștă a Crăciunului. Codul poștal ar fi H0H 0H0.
  • În peșterile subterane din Laponia se află de fapt atelierele ascunse ale lui Moș Crăciun. 
  • Nimeni nu l-ar fi cunoscut pe Moș Crăciun niciodată. Imaginea pe care o știm cu toții acum a fost creată de compania Coca-Cola în 1931.
Povestea lui Moș Crăciun. Cine este bătrânelul care cunoaște dorințele tuturor copiilor din lume
Sursa Foto: Profimedia
  • În Islanda nu ar exista un singur Moș Crăciun, ci 13. Perioada de Crăciun începe cu 13 zile înainte de 25 decembrie. 
  • Se spune că Moș Crăciun vorbește 2.700 de limbi și cunoaște chiar și limba spiridușilor.
  • Renii lui Moș Crăciun sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Rudolph este renul cu nasul roșu.
  • În diferite zone ale lumii, copiii îi lasă Moșului o farfurie cu biscuiți și un pahar cu lapte lângă brad. Se spune că ar fi gustarea preferată a Moșului.
Povestea lui Moș Crăciun. Cine este bătrânelul care cunoaște dorințele tuturor copiilor din lume
Sursa Foto: Profimedia

Moș Crăciun vine în fiecare an pe 25 decembrie

Chiar dacă poveștile despre Moș Crăciun sunt diverse, în funcție de loc sau de cultură, un singur lucru este clar pentru toată lumea: Moșul vine în fiecare an pe 25 decembrie. 

Este cea mai mare bucurie a copiilor, care abia pot adormi de emoție. Fiecare dintre ei se întreabă dacă îl pot vedea vreodată pe Moș Crăciun, dar Moșul rămâne un mister. 

Copiii scriu scrisorile încă timpul anului și visează la seara magică în care Moș Crăciun trece pe cer, în sania trasă de reni, purtând cu el un sac cu cadouri pentru fiecare.

Moș Crăciun în sania trasă de reni
Sursa Foto: Profimedia