- 240 de cărți rare furate de o bandă de hoți români, în valoare de peste 3,3 milioane de dolari, au fost returnate proprietarilor lor
- Jaful de Oscar a fost denumit „Mission:Impossible” de autoritățile din Marea Britanie, aluzie la filmul cu același nume din 1996
- Cărțile antice recuperate au o importantă semnificație culturală internațională. Includ lucrări ale lui Isaac Newton, Francisco Goya și Galileo Galilei
- Hoții prinși au primit pedepse de la 3 până la 5 ani de închisoare
- După ce au fost descoperite sub pământ la o casă din România, cărțile au fost duse la Biblioteca Națională din București, unde 4 din cei 5 proprietari au călătorit pentru a le recupera
Cele 240 de cărți rare, în valoare de peste 3,3 milioane de dolari, au fost returnate proprietarilor lor, după ce au fost furate la Londra de o bandă de bărbați români. Aceștia au coborât din plafonul depozitului în care erau păstrate cărțile, pentru a evita declanșarea alarmelor, relatează Reuters.
Jaful de Oscar, cu români în roluri principale, a fost denumit „Mission: Impossible” de autoritățile din Marea Britanie, datorită tehnicii acrobatice pe care au folosit-o în realizarea furtului– aluzie la filmul cu același nume, din 1996, în care Tom Cruise folosește o frânghie.
Conform poliției, cărțile antice, considerate a avea o semnificație culturală internațională, includ lucrări ale omului de știință englez Isaac Newton, ale artistului spaniol Francisco Goya și ale astronomului italian Galileo Galilei.
Spargerea a avut loc în ianuarie 2017 într-un depozit din Feltham, vestul Londrei, unde cărțile – care fuseseră aduse din Italia și Germania – erau depozitate înainte de a fi trimise spre o licitație în SUA.
Jaful a fost doar unul dintre cele 12 întreprinse de bandă pe teritoriul Marii Britanii, în decursul a doi ani și jumătate. Banda are legătură cu grupul de crimă organizată Clămparu – bazată în Iași.
În multe dintre operațiunile plănuite cu meticulozitate, bandiții călătoreau în țara respectivă pentru a comite jaful, iar la scurt timp părăseau teritoriul. 12 dintre ei sunt închiși pe perioade variind de la 3 ani și 8 luni, până la 5 ani și 8 luni.
După ce au fost descoperite ascunse sub pământ la o casă din România, cărțile au fost transportate la Biblioteca Națională din București, unde patru dintre cei cinci proprietari au călătorit luna trecută pentru a le recupera.
„A fost minunat să văd bucuria celor care și-au recuperat aceste cărți de neînlocuit” a spus detectivul Andy Durham, adăugând că unul dintre proprietari a fost așa încântat, încât a ținut să menționeze: „Diseară bem ca leii”.