Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat grupului supraviețuitorilor bombelor atomice. Terumi Tanaka: „Sunt întristat și furios”

@“ú–{ŠO‘“Á”hˆõ‹¦‰ï‚Å‹LŽÒ‰ïŒ©‚·‚é“ú–{Œ´…”š”íŠQŽÒ’c‘Ì‹¦‹c‰ïi“ú–{”í’c‹¦j‚Ì“c’†ê¤–¤‘㕈ψõ‚Q‚Q“úŒßŒãA“Œ‹ž“sç‘ã“c‹æ

Grupul japonez al supraviețuitorilor bombelor atomice, Nihon Hidankyo, a acceptat Premiul Nobel pentru Pace pe 10 decembrie 2024, subliniind necesitatea urgentă a dezarmării nucleare globale, scrie France 24. Premiul vine la 80 de ani de la bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki, care au dus la moartea a aproximativ 214.000 de persoane.

În timpul ceremoniei desfășurate la Oslo, copreședintele Terumi Tanaka, un supraviețuitor în vârstă de 92 de ani din Nagasaki, a făcut apel la guverne să ia măsuri decisive pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare.

Tanaka și-a exprimat profunda tristețe cu privire la potențiala erodare a „tabuului nuclear”, în special în lumina tensiunilor geopolitice actuale. Acesta a subliniat retorica alarmantă a unor lideri precum președintele rus Vladimir Putin, care a lansat amenințări nucleare pe fondul conflictului actual din Ucraina.

Discursul de acceptare a subliniat relevanța continuă a mărturiilor supraviețuitorilor în apărarea împotriva armelor nucleare, în timp ce Nihon Hidankyo depune eforturi pentru a menține conștientizarea consecințelor catastrofale ale utilizării acestora.

Comitetul Nobel a recunoscut meritele Nihon Hidankyo pentru eforturile sale neîncetate și pentru promovarea unei mișcări globale împotriva armelor nucleare. În ciuda unui tratat istoric, Tratatul asupra Interzicerii Armelor Nucleare votat de adunarea generală a ONU în 2017, niciun stat dotat cu arme nucleare nu l-a ratificat, ceea ce stârnește îngrijorare cu privire la viitorul securității globale.

Exit mobile version