Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo

Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace din 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo. Această mișcare de bază a supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, primește premiul „pentru eforturile sale de a obține o lume liberă de arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin mărturii directe, că armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”, scrie Al Jazeera.

Comitetul Nobel amintește că anul viitor se vor împlini 80 de ani de când două bombe atomice americane au ucis un număr estimat de 120.000 de locuitori ai orașelor Hiroshima și Nagasaki. Un număr comparabil a murit din cauza arsurilor și a rănilor provocate de radiații în lunile și anii care au urmat.

„Ele ne ajută să descriem ceea ce este de nedescris, să gândim ceea ce este de neconceput și să înțelegem cumva durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, a declarat Comitetul.

„Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo și ale altor reprezentanți ai Hibakusha au contribuit foarte mult la stabilirea tabuului nuclear. Prin urmare, este alarmant faptul că, în prezent, acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este supus presiunilor”, a afirmat comisia.

Puterile nucleare își modernizează și își îmbunătățesc arsenalele, noi țări par să se pregătească să achiziționeze arme nucleare și se fac amenințări cu utilizarea armelor nucleare în războaiele în curs. „În acest moment din istoria omenirii, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea”.

Narges Mohammadi, o militantă iraniană pentru drepturile femeilor, aflată în închisoare, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace 2023 pentru lupta sa curajoasă împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta neîncetată pentru reforma socială.

Exit mobile version