• Europa secolului XXI se află, în mod paradoxal, într-o poziție de putere și de paralizie.
  • Își păstrează multe dintre marile sale puncte forte, dar acum se confruntă cu provocări foarte diferite față de cele cu care s-a confruntat la apogeul puterilor sale din secolul XX.
  • Tehnologia a avansat cu repeziciune, însă nu pare că omenirea ar fi evoluat prea mult. Pare mai degrabă o involuție dacă ne uităm atent la cele mai importante evenimente ale secolului prezent din această cronologie.

Secolul XXI este secolul actual în era Anno Domini sau Era actuală, conform calendarului gregorian. A început la 1 ianuarie 2001 și se va încheia la 31 decembrie 2100.

Ceea ce a marcat începutul secolului XXI a fost ascensiunea economiei globale și a consumerismului din Lumea a Treia, adâncirea îngrijorării globale cu privire la terorism după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 și creșterea numărului de întreprinderi private.

Europa secolului XXI se află, în mod paradoxal, într-o poziție de putere și de paralizie. Își păstrează multe dintre marile sale puncte forte, dar acum se confruntă cu provocări foarte diferite față de cele cu care s-a confruntat la apogeul puterilor sale din secolul XX.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Tehnologia a avansat cu repeziciune, însă nu pare că omenirea ar fi evoluat prea mult. Pare mai degrabă o involuție dacă ne uităm atent la cele mai importante evenimente ale secolului prezent din această cronologie.

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
7 decembrie 2000

Drepturile indivizilor în UE au fost stabilite în momente diferite, în moduri diferite și sub forme diferite. Din acest motiv, UE a decis să le includă pe toate într-un singur document: Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Semnat de liderii UE la 7 decembrie 2000, acesta garantează o serie de drepturi cetățenilor și rezidenților UE. Printre acestea se numără respectarea vieții private și a vieții de familie, protecția datelor cu caracter personal, dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie, precum și dreptul la educație.

Tratatul de la Nisa
26 februarie 2001

Șefii celor 15 state membre ale UE semnează Tratatul de la Nisa în cadrul unui eveniment organizat la Nisa, Franța. Acesta modifică procesul decizional al UE, astfel încât Uniunea Europeană să fie pregătită pentru aderarea țărilor din Europa de Est atunci când acestea sunt pregătite. Acesta consolidează competențele legislative și de supraveghere ale Parlamentului European. Tratatul intră în vigoare la 1 februarie 2003.

Prima căsătorie legală între persoane de același sex
1 aprilie 2001

Prima căsătorie legală între persoane de același sex din lume are loc în Olanda. Primarul din Amsterdam căsătorește patru cupluri la câteva minute de la intrarea în vigoare a noii legi.

Atacuri teroriste în Statele Unite ale Americii
11 septembrie 2001

Aproape 3.000 de persoane își pierd viața în SUA după ce mai multe avioane de pasageri sunt deturnate și se prăbușesc în mod deliberat peste clădiri din New York și Washington. Țările UE sprijină ferm lupta împotriva terorismului internațional.

Euro
1 ianuarie 2002

Bancnotele și monedele euro devin mijloc legal de plată în 12 țări din UE. Tipărirea, baterea și distribuirea acestora implică o operațiune logistică majoră. Sunt produse peste 80 de miliarde de monede. Monedele euro au o față comună, care indică valoarea lor, și o altă față cu desenul ales de fiecare țară. Folosirea monedelor euro finlandeze, spaniole sau din orice altă țară pentru a cumpăra un bilet de metrou în Berlin este acum ceva obișnuit. În prezent, 19 țări folosesc euro.

Revoluția telecomunicațiilor
1 ianuarie 2003

Revoluția telecomunicațiilor continuă. Multe școli și case au acum acces la internet de mare viteză. Cea mai frecventă metodă de comunicare este mesageria text. Pe măsură ce deceniul avansează, comunicațiile prin intermediul rețelelor de socializare și utilizarea telefoanelor inteligente vor deveni tot mai răspândite.

YouTube
14 februarie 2005

A fost creat site-ul de partajare video YouTube. La 23 aprilie 2005, este încărcat primul videoclip. În prezent, 300 de ore de videoclipuri sunt încărcate pe YouTube în fiecare minut.

Protocolul de la Kyoto
16 februarie 2005

Intră în vigoare Protocolul de la Kyoto privind limitarea încălzirii globale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acordul, numit după orașul japonez în care a fost semnat, este cel mai puternic instrument de care dispune comunitatea internațională pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. UE se află în prima linie a eforturilor de reducere a impactului schimbărilor climatice.

Twitter
21 martie 2006

Jack Dorsey, programator de calculatoare și cofondator al Twitter, publică primul tweet pe rețeaua de socializare. Textul mesajului său este destul de scurt: „just setting up my twttr”. Mai mult de zece ani mai târziu, numărul de tweet-uri schimbate de utilizatori depășește 500 de milioane pe zi.

Aderarea Bulgariei și a României la UE
1 ianuarie 2007

Bulgaria și România aderă la Uniunea Europeană: numărul de membri este acum de 27. Irlandeza devine a 21-a limbă oficială, iar cu bulgara și româna numărul acestora ajunge la 23.

Telefoane inteligente
29 iunie 2007

Primul smartphone modern este lansat în Statele Unite urmând să fie disponibil în unele părți ale Europei în cursul anului.

Noua criză economică
7 septembrie 2008

O criză financiară majoră zguduie economia mondială, declanșând o recesiune. Declanșatorul a fost reprezentat de problemele legate de împrumuturile ipotecare din SUA, iar mai multe bănci europene au întâmpinat, de asemenea, dificultăți. Recesiunea care a urmat a căpătat o dimensiune globală, iar economia UE a suferit o lovitură majoră. Criza a făcut necesară o cooperare economică mai strânsă între țările UE.

Slumdog Millionaire, filmul cu 8 premii Oscar
22 februarie 2009

Filmul Slumdog Millionaire, finanțat de UE, câștigă opt premii Oscar la cea de-a 41-a ediție a Premiilor Academiei de Arte și Științe Cinematografice din Statele Unite. Filmul a primit 830.000 de euro din partea programului MEDIA pentru sprijinirea distribuției de opere audiovizuale europene.

WhatsApp
1 noiembrie 2009

Lansarea aplicației de mesagerie mobilă WhatsApp. În prezent, peste 50 de miliarde de mesaje sunt trimise zilnic prin WhatsApp.

Blugi skinny și barbă
1 ianuarie 2010

Multe dintre tendințele de modă ale anilor 2000 sunt încă vii, blugii skinny pentru bărbați și femei devenind una dintre caracteristicile definitorii ale deceniului, alături de hainele sport. Bărbile lungi și stufoase sunt foarte frecvente în rândul bărbaților tineri. Serviciile de streaming pentru muzică, filme și televiziune devin din ce în ce mai populare.

Instagram
6 octombrie 2010

Lansarea Instagram, o aplicație mobilă gratuită pentru partajarea de fotografii și videoclipuri. Prima fotografie care a fost încărcată este cea a unui câine.

Primăvara arabă
17 decembrie 2010

În Tunisia încep protestele care vor răsturna guvernul și vor marca începutul așa-numitei „primăveri arabe”, stârnind un val de speranță pentru un viitor mai democratic pentru țările din regiune. Tulburările se răspândesc în alte câteva țări din regiune. Uniunea pentru Mediterană, care reunește toate statele membre ale UE și mai multe țări din sudul și estul Mediteranei, joacă un rol important în menținerea păcii și a stabilității în regiunea mediteraneană.

Snapchat
1 ianuarie 2011

Lansarea Snapchat, o aplicație de partajare de imagini și de mesaje video deosebit de populară în rândul adolescenților și al tinerilor adulți.

Inițiativa cetățenească europeană
1 aprilie 2012

Europenii pot avea acum o mai mare influență asupra politicilor care le afectează viața, datorită unei noi inițiative care le permite să propună noi legi Comisiei Europene. Atunci când o inițiativă adună un milion de semnături, Comisia decide ce măsuri trebuie luate. Prima inițiativă cetățenească europeană „Right2Water”, care a adunat peste 1,6 milioane de semnături, a avut ca rezultat o propunere de noi norme privind apa potabilă. În funcție de țară, vârsta minimă pentru a susține o inițiativă poate fi de 16 ani.

Un al treilea sex
1 noiembrie 2013

Germania devine prima țară europeană care prevede un „al treilea sex” în certificatele de naștere pentru copiii născuți cu caracteristici bisexuale.

Malala Yousafzai
20 noiembrie 2013

Malala Yousafzai, o elevă pakistaneză în vârstă de 16 ani și militantă pentru educația fetelor, a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European. La 9 octombrie 2012, Malala a fost victima unui atac al talibanilor în timp ce se întorcea de la școală, ca represalii pentru campania sa în favoarea educației pentru fete și femei.

Atac terorist în Franța – #Je suis Charlie
7 ianuarie 2015

Atacul terorist de la Paris împotriva revistei satirice franceze Charlie Hebdo a declanșat demonstrații în întreaga Europă în apărarea libertății de exprimare, precum și noi inițiative europene de combatere a terorismului.

Dublu atentat terorist la Bruxelles
22 martie 2016

Un dublu atentat terorist la Bruxelles ucide peste 30 de persoane și rănește 300. În lunile următoare, alte atacuri teroriste au avut loc în diferite orașe europene, precum Nisa, Berlin, Barcelona, Manchester și Londra. UE pune în aplicare o serie de măsuri pentru a face față tuturor aspectelor amenințării teroriste.

Pokémon Go
1 iulie 2016

Prinderea monștrilor a devenit febra verii odată cu lansarea noii aplicații „Pokémon Go”: în întreaga lume, tineri și bătrâni deopotrivă pornesc la vânătoare de personaje fictive în locuri reale.

Sfârșitul tarifelor de roaming
15 iunie 2017

Taxele de roaming pentru utilizarea telefoanelor mobile în străinătate sunt eliminate. De la această dată, dacă călătoriți în UE, puteți să sunați, să trimiteți mesaje text și să vă conectați la internet cu dispozitivele mobile la același preț pe care îl plătiți acasă.

Prima imagine a unei găuri negre
10 aprilie 2019

Prima imagine a unei găuri negre a fost realizată de către proiectul Event Horizon Telescope, o colaborare științifică globală la care au participat oameni de știință finanțați de UE.

Greta Thunberg vizitează Parlamentul European
16 aprilie 2019

Activista de 16 ani Greta Thunberg, care a inspirat „greva mondială a climatului școlar”, vizitează Parlamentul European de la Strasbourg pentru a se adresa deputaților europeni.

Prima femeie la conducerea Comisiei Europene
16 iulie 2019

Parlamentul European o alege pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene din 2019 până în 2024: este prima femeie din istorie care ocupă această funcție. Pe lângă faptul că este politician, Ursula von der Leyen este medic și are șapte copii.

Brexit: Marea Britanie părăsește UE
31 ianuarie 2020

Regatul Unit, stat membru al UE din 1973, va părăsi Uniunea Europeană în urma referendumului din 2016. Așa-numitul „Acord de Brexit”, aprobat în comun de Parlamentul European și de Parlamentul britanic, prevede deschiderea unei perioade de negocieri care va redefini relația dintre UE și Regatul Unit în numeroase domenii, printre care comerțul, educația, apărarea și ocuparea forței de muncă, cu implicații majore pentru cetățenii europeni și britanici.

COVID-19 în Europa
1 martie 2020

Școlile, muzeele, restaurantele și centrele de agrement sunt închise, iar marile evenimente sportive sunt anulate în întreaga UE din cauza sosirii în Europa a unei noi boli asemănătoare gripei, numită COVID-19. Toate țările UE raportează cazuri de persoane infectate cu această boală, care a fost detectată pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019 și s-a răspândit rapid în alte părți ale lumii. Oamenii sunt rugați să ia măsuri de precauție simple, cum ar fi să se spele des pe mâini, în timp ce UE acționează pe toate fronturile pentru a combate epidemia.

Primul vaccin împotriva COVID-19
21 decembrie 2020

Agenția Europeană pentru Medicamente autorizează primul vaccin împotriva COVID-19. Această descoperire științifică vine la mai puțin de un an după ce Organizația Mondială a Sănătății a calificat COVID-19 drept pandemie. Statele membre ale UE au început campaniile de vaccinare la 27 decembrie, la șase zile după autorizare. Mai întâi vor fi vaccinate persoanele în vârstă și personalul medical, dar în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru întreaga populație a UE.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
24 februarie 2022

La 24 februarie 2022, Europa s-a trezit cu vestea cutremurătoare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta nu este doar un atac la adresa Ucrainei, ci și la adresa valorilor pe care le susținem în Uniunea Europeană. Ca o Uniune fondată pe pace, democrație și statul de drept, atrocitățile care au loc la granița noastră ne amintesc de motivul pentru care a fost creată UE. UE a reacționat la criză în mod unit, ferm și rapid, la fel cum a reacționat și la numeroasele provocări care au apărut în ultimul an.

Vezi aici cronologia celor mai importante evenimente ale secolului XX în Europa.