Producătorul nominalizat la Oscar, Alexander Rodnyansky, a fost condamnat la închisoare în Rusia

CANNES, FRANCE - MAY 23: Alexander Rodnyansky attends the "All We Imagine As Light" Red Carpet at the 77th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 23, 2024 in Cannes, France. (Photo by Victor Boyko/Getty Images)

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni, în absență, pe producătorul de film nominalizat la Oscar, Alexander Rodnyansky, la opt ani și jumătate de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă, scrie The Guardian.

Rodnyansky, în vârstă de 63 de ani, s-a născut la Kiev, dar și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Rusia, unde a produs zeci de seriale TV și filme, inclusiv drama nominalizată la Oscar, Leviathan. El a fost un critic vocal al campaniei militare a Kremlinului de când trupele ruse au invadat Ucraina în februarie 2022, denunțând constant invazia pe rețelele sociale.

Rodnyansky a părăsit Rusia la scurt timp după aceea, când a primit informații că criticile sale l-au pus în vizorul Kremlinului. Mai târziu, în același an, Ministerul Justiției din Rusia l-a declarat „agent străin”, iar în 2023, un tribunal din Moscova a emis un mandat de arestare pe numele său.

Luni, tribunalul Basmanny din Moscova l-a găsit vinovat de „răspândirea intenționată de informații false despre utilizarea forțelor armate ruse”, conform unei declarații a serviciului de justiție din Moscova.
Rodnyansky a afirmat că acuzațiile au legătură cu postările sale „anti-război de pe Instagram” și a subliniat că nu este de acord cu verdictul. „Niciun tribunal Basmanny nu mă poate împiedica să vorbesc liber și să fac ceea ce am făcut toată viața, să produc filme”, a scris el într-o postare pe Telegram.

Anul trecut, el a scris în The Guardian: „Nicio altă țară din lume nu recunoaște această infracțiune, iar eu nu o recunosc. Voi continua să mă opun invaziei pe orice platformă disponibilă.”

De la începutul ofensivei din Ucraina în februarie 2022, Rusia a arestat, amendat și închis mii de persoane pentru opoziția față de război, într-o represiune comparată de grupurile pentru drepturile omului cu perioada sovietică.

Rodnyansky și-a început cariera în Ucraina, unde a fondat prima rețea de televiziune independentă a țării în 1995, dar este mai cunoscut pentru activitatea sa cinematografică din Rusia.
Ca producător a realizat peste 30 de filme, dintre care patru au fost nominalizate la Oscar la categoria „cel mai bun film străin”: Chief in Love, Est-Ouest, Leviathan și Loveless.

Loveless, care urmărește povestea unui cuplu înstrăinat forțat să colaboreze după dispariția copilului lor, a câștigat premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes. Leviathan, care descrie lupta unui bărbat împotriva corupției din Rusia după ce este evacuat de pe terenurile familiei sale, a câștigat Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2015.

Exit mobile version