• Proiectul Restitutio Cantemir a ajuns și în Germania, miercuri, 17 mai 2023, în Sala Otto Braun a Bibliotecii de Stat din Berlin.
  • Concertul Ansamblului Cameral de Muzica Veche „Anton Pann” a fost deschis de discursul E.S. Doamna Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania.
  • Audiența a fost fascinată de cele șapte compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir.

Proiectul Restitutio Cantemir a ajuns și în Germania, miercuri, 17 mai 2023, în Sala Otto Braun a Bibliotecii de Stat din Berlin. La eveniment a participat E.S. Doamna Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, invitatul special al serii dr.h.c. Gunter Stock, fostul Președinte al Academiei de Științe și Științe Umaniste Berlin-Brandenburg, Cristian Niculescu, Directorul ICR Berlin și Codruța Mihailovici, curatorul Expoziției RESTITUTIO CANTEMIR.

Peste 200 de persoane au vizitat Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expoziția RESTITUTIO CANTEMIR cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.  

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Concertul Ansamblului Cameral de Muzica Veche „Anton Pann” a fost deschis de discursul E.S. Doamna Adriana-Loreta STĂNESCU, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania, urmat de o scurtă prezentare a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR susținută de Constantin RĂILEANU, Președintele Asociației pentru Cultură și Tradiție „Anton Pann”, ce a fost tradusă în limba germană de Cristian NICULESCU, Directorul ICR Berlin.

Audiența a fost fascinată de cele 7 compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Bruxelles

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat “personal” creațiile muzicale.

La finalul concertului, cei opt artiști au oferit cadou audienței o piesă ce nu era inclusă în repertoriul inițial.

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Bruxelles, pe data de 22 mai 2023, ora 18:00, M Hall, BOZAR. Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR, ce pune accentul atât pe latura academică, cât și pe cea culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Citește și: