• Mintea umană poate fi îndreptată în mod natural spre rasism
  • Popoarele izolate tind să respingă persoanele diferite, de alte naționalități
  • Rasismul este periculos. Rupe comunicarea între oameni, chiar fisurează solidaritățile naționale”, spune un antropolog

Avem un psihic proiectat către rasism, o spune Silviu Coposescu, antropolog. Comunismul, educația „tradițională” și lipsa călătoriilor au limitat toleranța românilor.

Silviu Coposescu, antropolog: „Cu cât istoria unui popor, istoria unei nații a fost mai mult timp izolată, iată contactul nostru cu Europa Occidentală, 5 decenii în perioada comunistă a fost în bună măsură obturat, posibilitatea de a comunica, de a veni în contact cu alte obiceiuri, alte culori umane, ne-a făcut să considerăm că numai ceea ce este apropiat și cunoscut este valabil.”

Un studiu al celor de la World Values Survey arată că 14% dintre români nu își doresc vecini de altă rasă, germanii în procent de 3%, iar turcii de 41%. Necunocutul amplifică în noi nevoia de a ne proteja și a sta la distanță.

Silviu Coposescu: „Când ne întâlnim cu persoane necunoscute, ne punem în acțiune strategia de identificare. Vedem figura omului, statura, culoarea, textura părului și zicem ăsta e diferit de noi, nu seamană cu oamenii obișnuiți cu care eu mă întâlnesc în satul meu, în orașul meu în fiecare zi, parcă are altă culoare.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Când vorbim de respectul față de alte culturi, pentru români este important în proporție de 4%, în vreme ce danezii au un procent de 16%, cel mai mare din studiu.

Silviu Coposescu: „Aparținem aceleiași specii, aceluiași gen, omenirea nu este corect să fie distribuită în rase cum sunt anumite specii sau familii de animale. Rasismul este o practică care înjosește cealaltă populație, o discreditează, o pune într-o situație de inegalitate, de asta rasismul este periculos. Rupe comunicarea între oameni, chiar fisurează solidaritățile naționale.”