• Alexander Nanau a anunțat public că refuză să fie decorat de președintele Klaus Iohannis
  • Regizorul documentarului „colectiv“ e de părere că „este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României“

Regizorul filmului „colectiv“ ar fi trebuit să primească Medalia „Meritul Cultural“ din partea lui Klaus Iohannis, pe 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că Alexander Nanau refuză decorația propusă de Administrația Prezidențială.

Cineastul a scris pe Facebook că refuză decorația din cauza indiferenței statului român față de sectorul cultural, pe timp de criză generată de coronavirus.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

Alexander Nanau crede că „este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României“.

După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero. Fac public răspunsul meu către Administrația Prezidențială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susținerea culturii naționale pe timp de criză“, a mai scris regizorul pe Facebook.

Cineastul a arătat public răspunsul transmis Administrației prezidențiale, unde motivează refuzul: „Statul Român nu ar trebui să folosează ziua culturii pentru ceremonii și decorări simbolice, ci pentru anunțarea și implementarea unor soluții concrete de salvare a sectorului cultural, de mulți ani cel mai puternic ambasador al țării, dar și un sector economic extrem de important până la criza COVID-19. Până acum, propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări.“