• Un milion de euro din suma necesară pentru restaurare vin din PNRR.
  • Cele 5 cule se regăsesc pe „Ruta Culelor” din programul România Atractivă.
  • Cinci cule oltenești au primit fiecare 1.2 mil. € pentru restaurare.
  • În România, în secolele XVIII-XIX, au existat peste 50 de cule.
  • O elevă de 8 ani din SUA este cea mai tânără femeie videograf de drone.
  • Ea a intrat în Cartea Recordurilor cu filmulețul ”Plante periculoase”.
  • Filmul a fost făcut cu drona, în România și Ungaria.
  • Louisa a făcut un curs de pilotare de drone la Administrația Aviației.
  • Louisa își dorește să devină cel mai tânăr cartograf de drone din lume.

Cinci cule, case boierești oltenești, primesc finanțare ca să fie restaurate, iar in presa au aparut si estimări: câte 1.2 milioane de euro pentru fiecare.

Toate sunt pe „Ruta Culelor”, una dintre cele 12 rute turistice din programul „România Atractivă”. Prin acest program, statul român vrea să scoată în față patrimoniul românesc. Un milion de euro din suma necesară pentru restaurare vin din fonduri europene, iar restul din bugetul local.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Culele sunt locuințe boierești fortificate, vechi de secole. În Oltenia, domniile fanariote nu asigurau securitatea boierilor, de aceea, locuințele se transformau în fortărețe la primul semn de pericol. Culele aveau fântână în interior, în beciul locuinței, ca să existe sursă de apă în caz de asediu. Scările interioare dintre etaje erau construite din lemn, pentru a putea fi ridicate la nevoie. Pe teritoriul României au existat, în secolele 18-19, peste 50 de astfel de cule. Cele mai multe dintre ele sunt acum în proprietatea statului.

De frumusețea țării noastre a fost intrigată și o fetiță de 8 ani din America. Ea a intrat în Cartea Recordurilor după ce a făcut un filmuleț cu imagini din România și Ungaria, surprinse cu drona. Louisa Royer a devenit cea mai tânără femeie videograf de drone din lume.

„Am cerut în dar o dronă pentru că îmi place știința și mi s-a părut distractiv că pot explora lumea dintr-un alt unghi. Mi-ar plăcea să încerc să devin la un moment dat cel mai tânăr cartograf de drone”, a spus Louisa. Și-a luat foarte în serios pasiunea, așa că a făcut și un curs de siguranță pentru pilotarea de drone din partea Administrației Federale a Aviației.

Citește și