- România, la nivel mondial, ocupă locul 9 în „Nature Conservation Index”.
- Țara noastră are cea mai mare suprafață de păduri virgine din Europa.
- Avem 14 parcuri naționale și 13 parcuri naturale pentru conservarea biodiversității.
- Parcurile naționale au un nivel strict de protecție, iar cele naturale permit activități.
- Avem măsuri stricte pentru protejarea speciilor emblematice, precum ursul brun.
România e printre primele țări din lume la protejarea ariilor naturale și se clasează pe locul 9 în Nature Conservation Index.
Advertisment
Țara noastră are cea mai mare suprafață de păduri virgine și o biodiversitate impresionantă, cu 14 parcuri naționale și 13 parcuri naturale. Parcurile naționale sunt protejate strict, iar cele naturale permit activități sustenabile precum ecoturismul.
România protejează specii emblematice precum ursul brun sau lupul și aplică măsuri stricte de conservare.
Recomandări
Ce măsuri suplimentare ar putea fi implementate pentru a îmbunătăți protecția parcurilor naturale din România?
„Nu vorbim doar de urs și de multe alte specii, ci vorbim și de asprete. Peștele fosile vie din munții Făgărașului, pentru care noi am făcut un proiect pentru a-l salva de la extinție, dar este cel mai rar pește din lume și se mai regăsește doar pe un singur râu din munții Făgărașului, pe râul Vâlsan, râul copilăriei mele.
Și dacă până acum totul pare foarte frumos că avem proiectul ăsta, trebuie să înțelegem că el a devenit cel mai rar, nu pentru că și-a dorit, ci pentru că tocmai noi oamenii l-am adus în situația asta disperată de a se mai regăsi doar în câteva zeci de exemplare.
Deci anul ăsta am găsit doar 97 de exemplare, dintre care un singur pui, ceea ce ne arată că specia nu prea se mai reproduce. Râul este extrem de poluat, piatră pe piatră nu mai găsești acolo neacoperită de mâzgă datorată poluării și atunci peștele nu mai are unde să-și depună icrele.
Într-adevăr, pe hârtie partea asta de conservare arată foarte bine în România, ce ați spus și voi mai devreme, doar că în realitate cifrele pe hârtie nu mai sunt din păcate chiar așa.
Spuneați mai devreme, de exemplu, că în parcule naționale se protejează strict. Din păcate nu este așa în toate parcule naționale din România. Sunt exploatări în interes comercial.
De ani de zile noi vedem și ne lăudăm în media și ne lăudăm către exterior că avem aici ultimele oaze de sălbăticie autentică din Europa. Așa este, eu cred că România sau natura României poate să fie unul dintre principalii motori de creștere economică în țara asta dacă cumva ajungem să o protejăm așa cum trebuie.
Cred foarte tare că în momentul de față este mai mult o discuție de fațadă. Realitatea din păcate contrazice lucrul ăsta și foarte multe specii sunt într-o zonă de risc. Când mă refer la asta nu mă refer doar la specii de animale. Să nu uităm că tocmai acum se vorbește de a surclasa lupul de la regimul lui de protecție.
Iar atunci când vorbim de urși, în loc să aplicăm un management, cum se face în Statele Unite de exemplu, noi ne gândim să îi împușcăm fix pe cei care au valoare cea mai mare de trofeu, nu pe cei care pun probleme în localitățile noastre, în marile zone periurbane și unde într-adevăr urșii aceștia au început să devină un lucru care ține de securitatea noastră.
Luăm Transfăgărășanul, dacă stați să vă gândiți. Vin acolo zeci de mii de oameni, poate sute de mii de oameni anual, traversează Transfăgărășanul. E un semnal de alarmă pe care eu l-am tras de foarte multe vreme. La un moment dat, într-o singură zi, au fost identificați pe Transfăgărășan 23 de urși pe marginea drumului.
Este o situație care tronează de ani de zile și pur și simplu este o chestiune de statistică. Și probabil că sunt și flămânzi, de asta au început să iasă.
Unii dintre aceste animale se va speria, va omori un om, se știa de chestiunea asta de ani de zile, nimeni n-a făcut nimic, nu a relocat urșii aceștia și atunci tu vrei turist în țară, vrei să promovezi natura, dar în același timp nu le oferi un minim cadru de siguranță”, a declarat Alex Găvan, conservationist, fondator Platforma
Civică Împreună pentru Centura Verde, pentru Aleph News.
Citește și
- Casele de modă te surprind cu cele mai nebune colecții. Balenciaga lansează adidașii reptilă multicolori pentru 1.890 de euro
- O universitate din Irlanda lansează programul de licență pentru viitorii influenceri. Ce cursuri faci pentru a obține diploma de creator de conținut
- Blinken și Netanyahu au discutat despre situația din Gaza, Liban, tensiunile cu Iranul: „Trebuie să ne concentrăm încheierea acestui război”