Românii pot tranzita Ungaria fără restricții. Regulile sunt pentru cei care rămân pe teritoriul statului vecin

Grecia îți cere rezultatul negativ la testul Covid-19 la punctul vamal cu Bulgaria Sursă foto: Profimedia
 • Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat, sâmbătă, cu omologul său ungar despre restricţiile impuse la intrarea în acest stat
 • Péter Szijjártó a precizat că restricţiile nu se aplică românilor care doar tranzitează Ungaria
 • Începând cu 1 septembrie, străinii nu vor intra în Ungaria.
 • În prezent, românii care au ca destinaţie finală România trebuie să prezinte două teste negative Covid-19 pentru a scăpa de carantină
 • Românii cu simptome specifice Covid-19 nu vor fi lăsaţi să intre în Ungaria

Ai voie să traversezi fără restricţii Ungaria, este concluzia discuţiei ministrului de Externe Bogdan Aurescu cu omologul său din Budapesta, Péter Szijjártó.

Potrivit unei informări transmise de MAE, restricţiile preconizate nu se referă la românii care tranzitează Ungaria şi nici lucrătorilor transfrontalieri.

„Conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleaşi condiţii şi se va face prin aceleaşi puncte de trecere ale frontierei şi pe aceleaşi culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinaţie finală a călătoriei”, transmite MAE.

Precizările vin în contextul în care Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat vineri că Ungaria va reimpune, de la 1 septembrie, restricţii la frontiere, în cadrul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului.

Începând de la 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor avea dreptul să intre în Ungaria. Cetăţenii ungari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore.
În prezent, sunt aplicabile următoarele condiţii de tranzit:

 • durata tranzitului să nu depăşească 24 de ore;
 • persoanele nu prezintă simptome specifice infecţiei cu COVID-19;
 • să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Dacă intenţionezi să ajungi în Ungaria, adică să ai ca destinaţie finală acest stat, ai câteva reguli de respectat până când autorităţile informează cu privire la noile restricţii:

 • la intrarea în Ungaria eşti examinat medical; dacă ai simptome specifice Covid-19, nu ţi se va permite accesul
 • dacă nu ai simptome, eşti obligat să stai 14 zile (fie instituţionalizată – la spital, fie prin izolare la domiciliu – dacă există posibilitatea). Astfel, la frontieră, vei primi un certificat roşu care atestă necesitatea carantinei şi pe care vor trebui să îl afişezi, în mod vizibil din exterior, la intrarea în locuinţă.
 • scapi de carantina din Ungaria dacă prezinţi la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile, sau dovada că te-ai vindecat de Covid-19 în ultimele şase luni. Cele două teste trebuie efectuate la o diferenţă de minim 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.