• Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a dedicat miercuri rolul său din documentarul Navalny, premiat cu Oscar, celor care luptă împotriva dictaturii și a războiului.
  • Filmul regizorului Daniel Roher, „Navalny” a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.
  • Rusia a negat că ar fi încercat să-l ucidă. Luni, Kremlinul a declarat că premiul a arătat „un anumit element de politizare” la Hollywood.

Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a dedicat miercuri rolul său din documentarul Navalny, premiat cu Oscar, celor care luptă împotriva dictaturii și a războiului, scrie Reuters.

Filmul regizorului Daniel Roher, Navalny” , despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe cel mai proeminent opozant rus și despre detenția sa la întoarcerea la Moscova în 2021, a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.

Într-o serie de tweet-uri publicate de susținătorii săi, Navalny a declarat că buletinul de știri radio matinal din colonia penală în care își ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate a omis categoria documentar din raportul său privind ceremonia de decernare a premiilor Oscar.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Un semn bun” , a declarat Navalny, care a spus că s-a gândit la el însuși.

Dar nu a primit confirmarea că filmul a câștigat decât atunci când a asistat la o ședință de judecată prin videoconferință, iar avocatul său i-a dat vestea.

Bineînțeles că sunt teribil de fericit și, în timp ce mă bucur, încerc să nu uit că nu eu am primit Oscarul” , a spus el, lăudându-i pe Roher, pe propria sa colaboratoare apropiată, Maria Pevchikh, și pe jurnalistul de investigație bulgar Christo Grozev – „adevărata vedetă a acestui film” .

El i-a mulțumit soției sale, Iulia, pentru că l-a susținut și de câteva ori m-a împiedicat să ucid echipa de filmare” .

Navalny a încheiat prin a spune: Dedic toată contribuția mea oamenilor cinstiți și curajoși, oriunde ar trăi, care găsesc zi de zi puterea de a rezista monstrului dictaturii și însoțitorului său constant – războiul” .

În film, Navalny și Grozev au atribuit responsabilitatea pentru episodul otrăvirii unei echipe de agenți ai serviciului de securitate de stat FSB.

Rusia a negat că ar fi încercat să-l ucidă. Luni, Kremlinul a declarat că premiul a arătat „un anumit element de politizare” la Hollywood.

După ce s-a întors din Germania, unde și-a revenit după otrăvire, Navalny a fost imediat reținut. În prezent, el ispășește o pedeapsă pentru acuzații de fraudă și sfidare a instanței, despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.