S-a încheiat prima etapă a proiectului RESTITUTIO CANTEMIR. Ce evenimente au avut loc în țară și în străinătate

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România a inițiat și organizat Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR. Prima etapă a Proiectului a pus accentul pe latura culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Evenimentele derulate în cadrul Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR au avut un succes deosebit, atât în țară, cât și in străinătate, peste 3000 de persoane participând la manifestările organizate în:

În deschiderea evenimentelor, toți participanții au vizitat Expoziția foto-documentară RESTITUTIO CANTEMIR, cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expozițiile au fost prezentate de curatorii desemnați de Arhivele Naționale ale României: Doamna Codruța Mihailovici (Cracovia și Berlin), Doamna Laura Dumitru (Bruxelles și Paris) și de Domnul dr. Claudiu Turcitu, șef al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții (Iași).

Sălile au răsunat în acordurile compozițiilor lui Dimitrie Cantemir, interpretate de Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann”, audiența fiind fascinată de cele 7 compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

La fiecare eveniment au participat șefii misiunilor diplomatice ale României în țările în care s-a desfășurat proiectul, alături de reprezentanții Institutului Cultural Român:

În renumita sală Bozar au mai fost prezenți și:

Lideri ai mediului privat:

Când va avea loc cea de-a doua etapă a proiectului?

A doua etapă a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR urmează să înceapă în toamna acestui an, cu o serie de paneluri academice pe diferite domenii, susținute de specialiști în fiecare domeniu/activitate a personalității principelui Cantemir, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române. În cadrul Proiectului va fi realizat și filmul documentar RESTITUTIO CANTEMIR, care va conține o prezentare a lui Dimitrie Cantemir susținută de interviurile dlui. acad. Ioan-Aurel Pop, a prof. Adrian Cioroianu, a dnei. prof. univ. dr. Manuela Cernat și a dlui. prof. univ. dr. Bogdan Crețu.

Cea de-a doua etapă a manifestărilor culturale urmează a se desfășura în toamna acestui an:

Citeste și:

Exit mobile version