• Recviemul lui Verdi – o rugăciune colectivă prin muzică, cu peste 200 de artiști pe scenă
  • Două roluri într-o singură seară: Adrian Dumitru interpretează Turiddu și Canio
  • Spectacolele transmit emoție autentică, iertare și renaștere – teme esențiale pentru Săptămâna Patimilor
  • Regizorul Alexandru Nagy: „Este o pregătire a sufletului, nu doar a trupului”

Săptămâna Patimilor aduce emoție pe scenă la Opera Națională cu ,,Cavalleria Rusticana”, ,,Pagliacci’‘ și ,,Messa da Requiem”! Admiratorii lui Verdi consideră că Recviemul lui Manzoni este cel mai frumos compus vreodată, iar regizorul Alexandru Nagy îți spune că spectacolele tematice prezintă pasiunea, trădarea și mântuirea în pragul Învierii.

Ce semnificație au aceste spectacole tematice pentru publicul din Săptămâna Patimilor?

„Într-adevăr, Opera Națională din București propune, în această săptămână a patimilor, două evenimente cu totul speciale.

Mâine de la ora 18:30, prezentăm Requiemul de Verdi, sub bagheta maestrului invitat Adrian Morar. Este o lucrare monumentală, care, în contextul acesta, capătă o încărcătură spirituală profundă, e mult mai mult decât un concert.

Recomandări

SUA ȘI IRAN DISCUTĂ
SUNTEM ȘI CATOLICI...
UNDE MERGI AZI?
CE RĂMÂNE DUPĂ PAPA?
UNDE MERGI DE 1 MAI?
CAND ÎNCEPE CONCLAVUL?

Este o rugăciune colectivă, prin muzică, interpretată de peste 200 de artiști aflați pe scena operei naționale, e o formă de pregătire sufletească pentru sărbătoarea Paștelui care urmează. Iar joi, sigur, tot de la 18:30, Cavaleria Rusticana și Pagliacci, sunt două titluri emblematice, care vorbesc despre suferință, iertare, și renaștere.

Sunt teme esențiale în perioada aceasta, și avem parte și de două debuturi importante, dar și de un moment artistic rar, în care tenorul Adrian Dumitru interpretează ambele roluri principale, Turiddu și Canio. E o performanță memorabilă, așa cum a reușit la vremea lui Plácido Domingo la Viena. Sunt spectacole care ating sufletul și care aduc publicului o emoție autentică.

Mai sunt poate puține bilete. E un semn bun că aceste trăiri sunt așteptate, sunt așteptate și necesare, și vă așteptăm cu tot dragul,” spune regizorul Alexandru Nagy.

Orchestra Operei Naționale București

Cum aduceți opera clasică mai aproape de publicul de azi?

„Cred că fac parte dintr-o pregătire normală, dintr-o pregătire firească, și opera, care este un gen absolut, beneficiem, avem oportunitatea să putem să fim alături de aceste pregătiri spirituale, să le incorporăm și să fie o pregătire a minții și a sufletului.

Sigur că suntem mai preocupați de cele lumești, de cele concrete, fizice, palpabile, pe care le pregătim zilele astea, fiecare dintre noi, dar și pregătirea spirituală nu ar trebui să o neglijăm, să meargă în paralel cu cea concretă, fizică.

Deci, pregătim cu emoție, alături de aceste momente deosebite, pentru că repertoriul ne permite și avem șansa asta, să avem parte de spectacole deosebite și de foarte mulți artiști implicați, care pun foarte mult suflet în ceea ce se întâmplă la opera națională, și e păcat să nu beneficiem de aceste emoții,” adaugă Alexandru Nagy.

Citește și