• Este o expoziție care face înconjurul lumii și care va face o escală la Paris.
  • La aproape o jumătate de secol de la ultima sa apariție în capitală, în 1976, sarcofagul lui Ramses al II-lea s-a întors în Franța.
  • Acesta va fi punctul culminant al unui eveniment major organizat în primăvară.

Ramses al II-lea, un mare războinic și cea mai faimoasă figură a Egiptului antic, se va întoarce în Franța în primăvara anului viitor. Un eveniment, la aproape o jumătate de secol de la expoziția sa de la Paris din 1976. Sarcofagul său se va întoarce la Paris, unde va fi punctul culminant al unei expoziții-eveniment majore.

Când mi s-a spus că vine la Paris, aproape că am plâns de bucurie că o găsesc aici” , a declarat pentru AFP egiptologul Dominique Farout, profesor la Luvru și curator științific al expoziției intitulate Ramses și aurul faraonilor” , potrivit TF1Info.

Aveam 16 ani în 1976, era în camera mea, pe un poster mare. M-am dus acolo de opt ori la rând” , își amintește el, referindu-se la expoziția care a avut loc în acel an la Grand Palais.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Ramses al II-lea a fost unul dintre cei mai faimoși faraoni ai celei de-a 19-a dinastii, un mare războinic și un prolific constructor de temple, care a domnit timp de 67 de ani.

Expoziția itinerantă a început la San Francisco în 2022 și va continua la Sydney în toamnă, însă sarcofagul va fi expus doar în Franța, la Grande Halle de la Villette, între 7 aprilie și 6 septembrie.

O excepție” făcută pentru Franța

Împrumut excepțional al Egiptului în Franța, celebrul sarcofag din lemn de cedru vopsit în galben este o excepție” făcută Franței de autoritățile egiptene, ca o recunoaștere a salvării mumiei lui Ramses al II-lea de către oamenii de știință francezi care au tratat-o împotriva ciupercilor la momentul expoziției din 1976″ , potrivit lui Dominique Farout.

Sarcofagul este prezentat gol, deoarece legea interzice scoaterea mumiilor regale din Egipt.

Cu prezentarea a nenumărate obiecte și bijuterii din aur și argint, statuete, amulete, măști și alte sarcofage, expoziția care va avea loc la Paris promite să atragă mulțimi, precum cea despre Tutankhamon, instalată în același loc în 2019, care a atras un milion și jumătate de vizitatori în marea sală de la Villette. Ambele sunt organizate de World Heritage Exhibitions, liderul mondial în acest sector de evenimente.

De asemenea, vor fi expuse colierul de aur al lui Psusennes promis unui alt faraon, masca generalului Oundjebaoundjed sau brățările decorate cu ochiul lui Horus. Expoziția este programată să dureze cinci luni pentru a face lumină asupra celor 66 de ani de domnie a lui Ramses al II-lea, cea mai lungă din istoria Egiptului.