• Cartea lui Rushdie Versetele satanice a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare.
  • Starea lui Rushdie nu a fost cunoscută imediat.
  • De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Salman Rushdie, autorul ale cărui scrieri au dus la amenințări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost atacat vineri, în timp ce se pregătea să țină o conferință în vestul statului New York.

Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution și a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat. Autorul a fost luat pe sus sau a căzut la podea, iar bărbatul a fost imobilizat. Starea lui Rushdie nu a fost cunoscută imediat.

Cartea lui Rushdie Versetele satanice a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulți musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, regretatul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU ENUMERĂ NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie. Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat. În 2012, o fundație religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Rushdie a respins această amenințare la momentul respectiv, spunând că nu există nicio dovadă că oamenii ar fi interesați de recompensă. În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, Joseph Anton, despre fatwa.