Se împlinesc 40 de ani de la asasinarea lui John Lennon. Criminalului său i s-a refuzat pentru a 11-a oară eliberarea condiționată

john-lennon Sursă foto: Facebook / johnlennon
  • În urmă cu patru decenii, muzicianul englez era asasinat.
  • În noaptea de 8 decembrie 1980, cântărețul The Beatles a fost împușcat în fața locuinței sale din New York.
  • Criminalul lui Lennon este Mark David Chapman.

În anii ’80, întreaga planetă a primit o veste cutremurătoare: John Lennon, unul dintre fondatorii trupei The Beatles, a murit. John Lennon și compozițiile formației sale din Liverpool au insiprat și continuă să inspire generații întregi, iar creațiile lor au rămas în continuare vii. The Beatles și omenirea l-au pierdut pe John Lennon pe 8 decembrie 1980.

În noaptea acelei zile, Lennon se afla în compania soției sale, Yoko Ono. Cuplul se întorcea de la o ședință foto în apartamentul lor din Dakota Building, New York. În acea zi, Mark Chapman l-a rugat pe Lennon să-i semneze o copie a albumului Double Fantasy, chiar în fața apartamentului său din New York.

Cinci ore, cinci focuri de armă și un roman

Acesta l-a așteptat vreme de cinci ore pe artist în fața apartamentului și l-a împușcat pe membrul trupei The Beatles cu un pistol de calibrul 38. A tras cinci focuri de armă în John Lennon: patru l-au lovit pe Lennon în spate, unul i-a perforat aorta. Cu greu, John Lennon a ajuns la agentul de securitate căruia i-a spus „M-au împușcat…”, după care și-a pierdut cunoștința. O patrulă de poliție l-a dus de urgență la un spital, dar acolo i s-a constatat decesul.

Chapman nu a fugit de la locul faptei și a fost găsit de poliție citind „De veghe în lanul de secară” (The Catcher in the Rye), un roman din 1951 scris de J. D. Salinger. Acesta a fost acuzat de crimă de gradul doi, a pledat vinovat și a fost condamnat la închisoare pe viață.

Lennon: „Nu mi-e frică să mor, pentru că nu cred”

În anul 2000, după ce executase 20 de ani din sentință, Chapman a solicitat eliberarea condiționată, dar i s-a refuzat acest lucru. În acest an, pe 27 august, i s-a refuzat pentru a 11-a oară eliberarea condiționată. Chapman a mărturisit că a vrut să-l omoare pe cel mai celebru om din lume pentru a scăpa de depresia sa cosmică.

„Nu mi-e frică să mor, sunt pregătit pentru moarte, pentru că nu cred. Cred că înseamnă doar să cobor dintr-o mașină și să urc în alta”, spunea marele John Lennon.