• O echipă de arheologi crede că este vorba despre rămășițele unui oraș din Regatul Mittani, care a condus o zonă, în prezent nordul Irakului și Siria, timp de câteva sute de ani în timpul Epocii Bronzului.
  • Se crede că orașul a fost distrus de un cutremur în jurul anului 1350 î.Hr. care a acoperit zidurile de lut și le-a protejat de dizolvarea în apă.
  • Orientul Mijlociu se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra rezervelor de apă pentru oameni, animale și agricultură, pe măsură ce criza climatică ia amploare.

O mare parte a Irakului a cunoscut condiții de secetă devastatoare în ultimul an, lăsând oamenii și culturile să caute apă.

Ca urmare, rezervorul din spatele barajului de la Mosul, cel mai mare din țară, s-a micșorat considerabil și a scos la iveală zone din fundul lacului, de obicei sub apă.

Într-un loc, seceta a scos la iveală ruinele vechi de 3.400 de ani ale unui oraș din perioada în care regele Tutankhamon a condus Egiptul, potrivit The Independent.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

O echipă de arheologi crede că este vorba despre rămășițele unui oraș din Regatul Mittani, care a condus o zonă, în prezent nordul Irakului și Siria, timp de câteva sute de ani în timpul Epocii Bronzului.

La începutul acestui an, echipa a găsit dovezi ale unui oraș mare, inclusiv un complex de depozitare, o clădire industrială și fortificații. De asemenea, au găsit vase care conțineau tăblițe cuneiforme – blocuri de lut cu scriere de acum mii de ani.

Se crede că orașul a fost distrus de un cutremur în jurul anului 1350 î.Hr. care a acoperit zidurile de lut și le-a protejat de dizolvarea în apă.

Potrivit experților, Regatul Mittani a domnit între aproximativ 1500 î.Hr. și 1300 î.Hr. în jurul marginilor nordice ale râurilor Tigru și Eufrat, până când a fost distrus de regate rivale, hitiții și asirienii.

Seceta dezvăluie bucăți din trecut

Condițiile de secetă din 2018 au scos temporar la iveală un palat în acest loc, care a fost ulterior inundat de apă, astfel că echipa de arheologi a trebuit să lucreze rapid, potrivit unui comunicat de presă.Pentru a proteja ruinele de viitoarele inundații, echipa a umplut locul cu pietriș și l-a acoperit cu prelate. Acum, rezervorul s-a umplut, iar situl este din nou sub apă.

De când a fost construit în anii 1980, barajul din Mosul s-a confruntat cu probleme intermitente. Experții au avertizat anterior cu privire la stabilitatea sa – dacă s-ar prăbuși, ar putea trimite inundații catastrofale pe râul Tigru până la Bagdad.

Armata SUA a raportat că un proiect de reparații a fost finalizat în 2019, deși are nevoie de întreținere continuă. Timp de câteva luni în 2014, barajul a căzut, de asemenea, sub controlul Isis.

Orientul Mijlociu se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra rezervelor de apă pentru oameni, animale și agricultură, pe măsură ce criza climatică ia amploare.

O mare parte din regiunea aridă se confruntă cu niveluri de apă precare și consumă o mare parte din rezervele disponibile, potrivit organizației non-profit World Resources Institute.